Nieuws

Nu nog actiever

De active share van Europese aandelenfondsen neemt steeds meer toe, constateert Morningstar.

Met de toenemende populariteit van indexfondsen (ETF's) worden managers van actieve beleggingsfondsen gedwongen om hun active share, de afwijking van de fondsportefeuille ten opzichte van de benchmark, te vergroten. Omdat de kosten van een actief gemanaged fonds veel hoger zijn dan die van een ETF wordt index-knuffelen tegenwoordig niet meer gewaardeerd.

Morningstar houdt het active share-gehalte van actieve fondsen scherp in de gaten. Onlangs hield de fondsenvergelijker Europese aandelenfondsen tegen het licht. De belangrijkste conclusie: 20% van de fondsen is nog altijd een zogenoemde indexknuffelaar (closet indexer), maar dat percentage wordt wel steeds minder. In 2008 volgden nog twee op de vijf aandelenfondsen de benchmark.

De onderzoekers van Morningstar onderzochten 456 beleggingsfondsen in de periode 2005- 2015. Zij constateerden dat fondsmanagers gedurende de beurscrisisjaren 2008 en 2009 hun active share drastisch terugbrachten om die in de jaren erna weer te laten stijgen. Dalende beurskoersen maken blijkbaar bibberig. Verschuilen achter een index is een manier om de eigen beleggingsonzekerheid te verdoezelen.

Strengere toezichthouders

Dat de fondsenindustrie na 2009 actiever begon te beleggen, heeft niet alleen te maken met het toegenomen zelfvertrouwen dat de stijgende aandelenkoersen veroorzaakten. Ook toezichthouders in de verschillende landen hielpen meer de active share omhoog te brengen. Indexknuffelaars werden steeds harder aangepakt. 

De toegenomen active share heeft uiteraard gevolgen voor de fondsprestaties. Naarmate de active share toeneemt, lopen de rendementen en de risicogevoeligheid meer uiteen. 

Zeker is dat indexknuffelaars altijd een slechte keuze zijn. Door hun relatief hoge kosten doen ze het elk jaar veel slechter dan de benckmark die ze zo goed mogelijk kopiëren. 

Extra onderzoeksresultaten

  • De gemiddelde active share van Europese aandelenfondsen bedroeg in de afgelopen drie jaar 70%.
  • Fondsen met een hoge active share zijn gemiddeld 0,33% duurder dan indexknuffelaars. 
  • Aandelenfondsen, die in kleine aandelen beleggen, hebben in de regel een hogere active share dan beleggingsfondsen die vooral voor largecaps gaan.
  • En ja, beleggingsfondsen met de hoogste active share doen het gemiddeld beter dan fondsen die de index volgen.
  • Maar pas op, de rendementsverschillen tussen de actieve fondsen is volgens Morningstar groot. Een hoge active share biedt zeker niet de zekerheid van een bovengemiddeld rendement.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie