Nieuws

Vermogensbeheerders willen Clinton

Amerikaanse vermogensbeheerders willen liever Clinton dan Trump, ook de Republikeinse.

Vermogensbeheerders die normaal gesproken op de Republikeinen zouden stemmen, geven mogelijk voor voorkeur aan Hillary Clinton. Zij zal volgens hen zorgen voor meer stabiliteit, schrijft John Kimelman in Barron’s.

Hij heeft de economische voorstellen van de twee waarschijnlijke presidentskandidaten onder de loep gehouden. Daarnaast heeft hij een rondgang gemaakt langs vermogensbeheerders.

De conclusie: Veel Republikeinen zullen hun neus dichtknijpen en tegen hun zin op Clinton stemmen. De problemen met de plannen van Trump zorgen voor te veel onrust, vinden zij.

Schuld zal oplopen

Diens voorstel om de belastingen te verlagen kan weliswaar voor een tijdelijke impuls van de economische groei zorgen. Maar Trump heeft niet de behoefte om iets te doen aan de uitgaven.

Hij wil de AOW (social security) en de uitgaven voor gezondheidszorg ongemoeid laten. Dit betekent volgens Kimelman dat de nationale schuld sterk op zal lopen. Wellicht tot een niveau dat deze onbeheersbaar is.

Het andere grote probleem met de plannen van Trump is de mogelijke handelsoorlog die hij kan ontketenen met China. Trump is een voorstander van hoge importtarieven voor Chinese producten.

Nieuwe Obama

Dit roept volgens Kimelman herinneringen op aan de noodlottige politiek van begin jaren dertig vorige eeuw. De protectionistische maatregelen waren indertijd de opmaat voor de crisis.

Clinton heeft zich in het verleden altijd een gematigd bestuurder getoond. Van haar kunnen geen grote verrassingen worden verwacht. Dat is iets dat beleggers kunnen waarderen.

Het enige plan dat voor onrust kan zorgen is haar plan om de belasting op winsten van investeringen met een korte looptijd te verhogen. Over het algemeen wordt ze gezien als een gematigde versie van de huidige president Barack Obama.

Trump gaat te ver

Barron’s heeft met diverse vermogensbeheerders gesproken. De zorgen over de onvoorspelbaarheid van Donald Trump wegen daar zwaarder dan de duidelijke afkeer van de persoon Hilary Clinton.

De laatste wordt door velen gezien als iemand zonder principes. De persoonlijkheidscultus rondom Donald Trump gaat volgens Kimelman veel kiezers, inclusief Republikeinse kiezers, veel te ver.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020