Nieuws

Staatsobligaties prima spreidingstools

Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd zijn prima spreidingsinstrumenten in een beleggingsportefeuille.

Beleggers die op zoek zijn naar diversificatie, moeten eens kijken bij de beleggingscategorie high quality bonds, bijvoorbeeld Amerikaanse langlopende staatsobligaties. Die bieden een prima tegenwicht voor aandelen in een portefeuille, aldus Christine Benz, columniste bij Morningstar

In de afgelopen vijf jaar, toen aandelen sterk stegen, en in de crisisjaren voor aandelen daarvoor, bewogen langetermijn staatsobligaties de andere kan op. Andere assetcategorieën die beleggers traditioneel gebruiken voor de nodige spreiding in de portefeuille, zoals edelmetalen, grondstoffen, vastgoed en marktneurtrale fondsen, blijken minder goede spreidingstools.

Natuurlijk is dit volgens de columniste geen garantie dat deze staatsobligaties in de toekomst ook deze rol binnen een portefeuille kunnen vervullen, maar beleggers kunnen het veel slechter doen dan een doorsnee aandelen-obligatieportefeuille.

Benz gebruikte de Morningstarfondsendatabase om de correlaties tussen verschillende vermogensklassen te onderzoeken. Amerikaanse langetermijn staatsobligaties bleken de enige categorie met een sterke negatieve correlatie met Amerikaanse en buitenlandse aandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie