Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Er komt geen Brexit

Betekent de overwinning van Cameron dat er een Brexit komt? Waarschijnlijk niet, denkt Bill McQuaker, teveel onzekerheid.

"De gekste verkiezingen uit de Britse historie,’ kopte de Volkskrant nog op de voorpagina. Het zou een warboel worden, het perfide Albion een onregeerbaar land.

Niet alleen zou noch Labour, noch de Tories alleen kunnen gaan regeren. Het zag er naar uit dat er zelfs geen werkbaar coalitiekabinet te formeren zou zijn. Een etmaal later moet de krant met een rood hoofd berichten over de onverwacht grote zege van premier David Cameron en zijn Conservatieven.

Eén troost: iedereen liep te fussen over een onregeerbaar Engeland. En dan winnen de Tories een meerderheid van 331 zetels in het Lagerhuis. Probleem opgelost?

Non-event

"Haha!," lacht Bill McQuaker hartelijk. "Dat zou je wel zeggen hè?" De co-head Multi-Asset van fondsenhuis Henderson, dat 124 miljard euro euro beheert, heeft zich de afgelopen maanden herhaaldelijk beroepshalve over het Britse probleem uitgelaten.

Winst voor de Schotse nationalisten was het enige dat leek vast te staan, en dat ook is uitgekomen. En dan gebeurt er dit. "In één nacht zijn de verkiezingen vanuit de markten bezien gereduceerd tot een compleet non-event," zegt McQuaker, zelf een Schot overigens.

De financiële markten preludeerden daar al op. Ondanks de voorspelde chaos, en het drukke gespeculeer daarover in de media, bleven de indices onbekommerd stijgen.

Zelden genoeg

"De beurs bereikte een nieuw hoogtepunt in april," zegt McQuaker. "Het pond steeg nog een beetje door ten opzichte van de euro. En de markt voor Europese staatsleningen bleef verbluffend sterk."

Heel verrassend vindt hij dat niet. De gokkantoren, een belangrijke thermometer in Engeland, waren al veel nonchalanter over de Britse verkiezingen dan politici en journalisten, viel hem op.

"En beleggers zijn nog veel betere bookmakers. Wat niet betekent dat beleggers niet reageren op politieke verschuivingen," zo voegt McQuaker er meteen aan toe. "Maar dat doen ze vooral op hard nieuws. Onzekerheid alleen is zelden genoeg.

Geen onverschilligheid

Neem het referendum over onafhankelijkheid voor Schotland. "Dat liet beleggers maandenlang siberisch. Totdat een dikke week voor de stemming de ja-stemmers ineens aan de winnende hand raakten. Toen reageerde de markt wel degelijk."

De betrekkelijke rust rondom de Lagerhuis-verkiezingen moeten we dus niet verwarren met onverschilligheid. Daags na de stemming stegen FTSE en pond sterling nog wat verder door.

"Voor de belegger is Camerons overwinning goed nieuws," zegt McQuaker. De Britse economie doet het aanzienlijk minder slecht dan de buren op het continent, en daar is het beleid van David Cameron en zijn schatkistbewaarder George Osborne in ieder geval niet vreemd aan geweest.

Brexit?

"Dat beleid wordt nu voortgezet. Ik denk dat ook de Britse economie relatief goed zal blijven presteren. We creëren al veel nieuwe banen hier. En als je de verhouding vacatures-sollicitanten ziet, wordt dat alleen maar meer."

Eén olifant blijft echter levensgroot overeind in de huiskamer van de belegger: Brexit, een Britse uittreding uit de Europese Unie. Cameron heeft nu eenmaal beloofd deze kwestie per referendum aan het volk voor te leggen en dat gaat dus gebeuren over achttien maanden.

McQuaker gelooft nog steeds niet dat Engeland uit de EU zal stappen. "Schotland heeft ook niet voor onafhankelijkheid gekozen. De onzekerheid na die keuze heeft de Schotten afgeschrikt. Ik denk dat de Britten net zo zullen reageren op het EU-referendum."

Nieuwe verkiezingen

Maar alweer: dat is geen reden om rustig te gaan slapen. "De Conservatieve Partij is intern sterk verdeeld over het EU-lidmaatschap,’ zegt McQuaker. ‘Het kan heel goed zijn dat Cameron die kloof niet overbrugd krijgt."

Zijn meerderheid is niet groot. Een opstand van tien of twintig backbenchers kan hem al in de problemen brengen. "En dan krijgen we nieuwe verkiezingen, waarin hij zijn meerderheid weer kan kwijtraken. Dat is een serieuze mogelijkheid."


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?