Teveel diversificatie is slecht Teveel spreiding is ook niet goed. Als belegger zou u vaker nee moeten zeggen tegen beleggingsmogelijkheden dan ja. 13 februari 2015 10:45 • Door IEXProfs Redactie Het geeft vaak een gevoel van veiligheid om van alle activaklasses wat in de portefeuille te hebben en verschillende strategieën toe te passen, maar het kan te veel zijn. Diversificatie is zelfs slecht wanneer u koopt omwille van het kopen, zegt Ben Carlson, voormalig portfolio manager en nu schrijver voor het blog A Wealth of Common Sense. Carlson reageert op het blog van Wells Fargo dat een long/short hedge positie heeft van 3% tot 6% en op het feit dat Wells Fargo de huidige volatiele periode perfect vindt voor die strategie. Hij betoogt dat die 3 tot 6% maar een gemakkelijke uitweg is en geen echte hedge. Zeg nee Carlson: “Het klinkt redelijk intelligent voor cliënten. Als er iets fout gaat dan hebben wij alles gedaan wat we konden. Maar dit is eigenlijk een rookgordijn.” Als belegger zou je vaker nee moeten zeggen tegen beleggingsmogelijkheden dan ja, aldus Carlson. De voormalige fondsmanager schilt ook een appeltje met de Wall Street Journal. De krant raadt dividendaandelen met een hoge kwaliteit aan boven obligaties vanwege het hogere rendement. Dat is appels met peren vergelijken zegt Carlson. “Je kan het absolute niveau van het rendement tussen aandelen en obligaties niet vergelijken. Een slechte dag op de aandelenmarkt is een slecht jaar voor middellange obligaties van hoge kwaliteit.” Hij geeft een voorbeeld: van de piek in eind 2007 tot de bodem van begin 2009, is de iShares S&P Dividend ETF gedaald met bijna 55%. In diezelfde tijd is de iShares Aggregate Bond ETF (AGG) gestegen met ongeveer 8%, maar toen rentes stegen in 2013, daalde AGG met ongeveer 3% dat jaar. De conclusie van Carlson: “Het dividendrendement zal je niet beschermen in tijden van verliezen. Je moet altijd nadenken over het totale rendement wanneer je denkt aan inkomensbeleggingen, niet alleen aan dividend- of obligatierendement.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.