Nieuws

Buffett is Vanguards beste salesman

De bekendste actieve manager ter wereld adviseerde een passief fonds, waardoor daar nu veel geld heen stroomt.

Jack Bogle, de oprichter van Vanguard, noemt Warren Buffett de beste salesman van zijn fondshuis. Nee, Buffett staat niet op de loonlijst van Vanguard en doet voor zover bekend ook geen reclameschnabbels voor de indexprovider. Maar hij adviseerde wel afgelopen maart in het testament aan zijn vrouw om te beleggen in het goedkope S&P 500 index fund van Vanguard.

De beleggingstip werd ook door vele anderen opgepikt. De maand na de post mortem-aanbeveling, verdubbelde de instroom van de indextracker naar 1,1 miljard dollar. In totaal is er sinds het advies van Buffett aan zijn vrouw meer dan 3 miljard dollar extra bij het passieve fonds geparkeerd. Dat schrijft Financial Times

90% voor Vanguard
Buffett schreef in zijn aanbeveling, dat deels werd geopenbaard bij het halfjaarrapport van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, dat zijn geliefde zijn nagelaten geld voor 10% in staatsobligaties met een korte looptijd moet beleggen en 90% in het supergoedkope S&P 500 indexfonds. 'I suggest Vanguard’s [S&P 500 index fund],' aldus de belegger.

Bogle, die in 1975 's werelds eerste indexfonds creërde, omschreef zichzelf in een email aan Buffett als "Vanguards op een na beste salesman." Want Buffett is nu namelijk de allerbeste. 

Actieve Buffett adviseert passief
Het contrast tussen het bedrijf van Bogle en Buffett is groot, hoewel het beiden beleggingsmaatschappijen zijn. Vanguard biedt passieve indexfondsen aan, waarbij een vooraf vastgestelde pluk met aandelen wordt gevolgd. Berkshire Hathaway belegt daarentegen juist actief en probeert door middel van stock picking telkens de beste aandelen van dat moment te selecteren. Beiden zijn zeer succesvol op hun terrein.

Actieve fondsen worden de laatste bedreigd door passieve fondsen. Uit veel onderzoeken blijkt dat het merendeel van de fondsmanagers - na aftrek van kosten - de benchmark niet verslaat. Buffett zegt dan ook dat passief beleggen in indexfondsen het op de lange termijn wint benaderingen die door de meeste andere beleggers wordt gehanteerd, of dat nou pensioenfondsen, maatschappen of individuen zijn. 

Buffett is zelf een van de weinigen die wel de index verslaat, maar aan niet-professionele beleggers als zijn vrouw, adviseert hij dus gewoon simpel een trackertje te nemen. “Ignore the chatter, keep your costs minimal, and invest in stocks as you would in a farm,” aldus het advies aan zijn partner.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie