Actief verstandiger in dure markten Drie redenen waarom echt actieve fondsen het beter dan doen passieve indexproducten als aandelen duur zijn. 26 juni 2014 12:00 • Door IEXProfs Redactie Passief wint terrein en dat is niet alleen aan de lage kosten te danken, maar ook aan de chronische underperformance van het gros van actieve fondsen. Toch zijn er nog redenen genoeg om actief niet zomaar af te schrijven. Hilde Jenssen, portefeuillebeheerder bij Skagen Kon-Tiki, preekt natuurlijk voor eigen parochie, maar doet dat in elk geval onderbouwd. Jenssen geeft drie redenen om juist nu te kiezen voor echt actieve fondsen, nu de aandelenmarkten duur zijn en een correctie op de loer ligt. Als eerste argument geeft Jenssen dat de markt als geheel tamelijk duur is. Dat biedt voordeel voor actieve beleggers, met name die met een voorkeur voor value-aandelen, die een stuk minder duur zijn dan het marktgemiddelde. Daarnaast wijst Jenssen erop dat niet elk fonds met het etiket 'actief' ook echt actief is. Er is een enorm verschil tussen fondsen die zich niets van de benchmark aantrekken en de zogenaamde closet index fondsen, die dicht tegen hun index aanschurken. Active share geldt volgens Jenssen als de meest betrouwbare maatstaf om kaf van koren te scheiden. Door de opkomst van ETF's ontstaan er meer kansen voor de echte vrijbuiters met de hoogste active share, stelt Jenssen, die en passant even laat vallen dat Skagen Kon-Tiki een active share van 96% heeft (100% is het maximum). Ook is het van belang dat de fondsbeheerder het mandaat heeft om echte high conviction-posities in te nemen. Daarnaast - ook een typisch Skagen-argument - kan een actieve beheerder soms posities innemen in preferente aandelen, die het vaak beter doen dan de normale aandelen. Of, anders gezegd, vaak tegen een enorme discount ten opzichte van de gewone aandelen verhandeld worden. Beleggers die het geduld hebben om te wachten tot die discount eruit loopt, hebben een extra instrument in handen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.