Nieuws

Deflatievrees is onzinnig

Skagen-fondsbeheerder en ex-centralebankier Torgeir Høien denkt dat de deflatievrees in Europa ongegrond is.

Europa bloeit! Dat is de conclusie die Torgeir Høien, beheerder van het obligatiefonds Skagen Tellus, trekt uit de laatste reeks PMI-cijfers. Die cijfers wijzen op een nieuwe golf van energie in de Europese economie, waarbij niet één land onder het kantelpunt van het 50-niveau bleef steken. Alleen Frankrijk hapert wat, stelt de Noorse ex-centralebankier.

Na jaren in de woestijn, is Europa door het ergste heen en dat is, zegt Høien, nog maar het begin. "Het kost tijd voordat bezuinigingen en hervormingen effect sorteren, maar het rendement ervan is hoog en blijvend." Er is volgens de fondsbeheerder nog een lange weg te gaan, meer hervormingen zijn nodig maar dat leidt alleen maar tot een nog meer gereanimeerd Europa. "En dan heb ik het niet alleen over de kern van Europa, de portemonnee van mevrouw Merkel. De boom zal zich uitstrekken tot voorbij Thessaloniki."

En de nieuwe conventionele zorg - deflatie? "Kom op, deflatie kan komen, ja. Maar als er deflatie komt, is dat helemaal geen probleem (...) Als de eurozone al de Japanse ziekte oploopt, is het niet meer dan een zelf aangebrachte wond. Een wond die alleen de trots van ECB-president Draghi en zijn economen in Frankrijk pijn doet."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie