Pictet verandert water in goud De wereldbevolking groeit, en gebruikt steeds meer water. Dat levert kansen op voor beleggers, zo bewijst Pictet-Water. 10 april 2014 14:30 • Door IEXProfs Redactie Water, of liever gezegd: het gebrek daaraan, wordt een nieuw jachtterrein voor beleggers. In 2050 telt de wereld negen miljard inwoners, met een veel hogere gemiddelde levensstandaard en een veel grotere behoefte aan water (zie grafiek). De productie van energie zal in 2035 35% zijn gegroeid, en daarvoor is 85% meer water nodig. Andere grootverbruikers zijn fabrikanten van voeding en medicijnen, en overheden die hun waternetten moeten vernieuwen. Dat schrijft Pictet ter promotie van Pictet-Water, een fonds dat al veertien jaar bestaat en inmiddels 2,5 miljard euro beheert. Sinds de oprichting boekte het een cumulatief rendement van bijna 120%, tegen 13,5% voor zijn benchmark, de MSCI World. Het gemiddelde jaarrendement in die periode was 5,70% voor Pictet-Water en 0,90% voor de MSCI World. Daarvoor betalen beleggers, volgens de site van Morningstar, een TER van 1,97% per jaar. De vergelijking met de wereldaandelenindex - die een heel andere samenstelling kent - dient natuurlijk alleen ter indicatie. De problemen met water zijn legio, ook in de ontwikkelde landen. De VS beschikken over een sterk verouderd waternet. De investeringen in vernieuwing blijven 30% achter bij wat nodig is. Begin dit jaar moest American Water 300.000 mensen vragen enkele dagen geen kraanwater te drinken na een methanollekkage. Een hittegolf in 2003 dwong Franse kerncentrales hun productie te verlagen: het koelwater uit de Rhône was te warm geworden. China gaat in 2011-2015 zestig miljard dollar investeren in waterzuivering. Makers van sensoren en andere geavanceerde apparatuur ter controle van waterleidingen, en dienstverleners die de netten kunnen onderzoeken en analyseren, kunnen de komende jaren dan ook een forse groei tegemoet zien. Pictet-Water belegt in bedrijven zoals Veolia, Thermo Fisher (instrumenten voor chemische analyse) en Müller Water (fabrikant van waterleidingnetwerken). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.