Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Eén kaarsje voor Draghi

Zijn beroemdste uitspraak wordt vandaag een jaar. Whatever it takes, en de eurozone is er nog.

Een moment van stilte alstublieft. Het is vandaag precies een jaar geleden dat Draghi de magische woorden sprak. ‘Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.’.

Het is 26 juli 2013 en de eurozone is nog intact. Vandaag werd een nieuwe Griekse bailout goedgekeurd. Zo, daar gaat weer 2,5 miljard. Euro’s, dus.

Het was lange tijd rustig, na die dag vorig jaar zomer. Europeanen kregen weer een sprankje hoop: gaat het de goede kant op? Toen was daar Cyprus – en Dijsselbloem met zijn uitspraak die bijna net zo berucht is als Draghi’s woorden beroemd. Toen was daar Portugal, met een flinke politieke crisis.

Ondertussen begon men zich wereldwijd zorgen te maken over een einde aan QE. Bernanke haastte zich de markten te kalmeren; aan de rentes wordt voorlopig niet getornd.

Hoe dan ook, de plannen van de Fed laten wel zien dat het sprankje hoop in de VS net wat groter is. Terecht ook, want aan de overzijde van de oceaan is wel groei te zien. De Europese groei blijft achter, en de werkloosheid stijgt nog steeds.

Maar, de rentes bleven laag en de eurozone is nog geen spat veranderd. Allemaal dankzij een man.

Fijne vakantie, en vergeet u niet de lokale economie te stimuleren?


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie