Must read

Must read: inflatie-aandelen zijn niet de oplossing

Plus: Marcel Tak fileert CPB-advies, de beste fondsen van 2021, wijze lessen van David Swensen, witte obligatieraaf, en meer.

CPB geeft brevet van onvermogen af
Het Centraal Planbureau wil dat Nederlandse burgers meer geld achter de hand hebben om tegenvallers op te vangen. De adviezen kunnen bij Marcel Tak op weinig instemming rekenen. "Allemaal leuk en aardig die maatregelen, maar het zal geen zoden aan de dijk zetten."

De beste fondsen en fondsenhuizen van 2021
IEXProfs en Refinitiv presenteren de Refinitiv Lipper Fund Awards 2021. Alle winnaars van de prestigieuze fondsenprijzen op een rij en interviews met een aantal van de beste actieve managers van dit moment. Hoe kijken zij nu naar de markt?

De 10-jaars staat weer boven nul

Raakt de glans van duurzaamheid af?
Daar lijkt het volgens Cor Wijtvliet op. "Sinds het begin van het jaar staan koersen van aandelen onder druk. Dat is te wijten aan een onzekere winstontwikkeling, vrees voor een stijgende rente en toenemende concurrentie."

Wijze lessen van David Swensen
"Swensen, who was the pioneer behind the “Yale model”, revolutionized how endowments and institutions invest their money by emphasizing asset allocation and taking on more equity risk. His ideas have been used by tens of thousands of institutions to generate higher returns for millions of beneficiaries over the past few decades." De man is kortelings overleden. Hij laat onder meer vier (niet al te originele) tips na. Ook John Rekenthaler van Morningstar voelt zich schatplichtig.

Koop vooral geen inflatie-aandelen
Lees ook: Het echte techfeest moet nog beginnen.

De beurswinnaars van 2020
zijn de verliezers van 2021.

Fijne inflatiebescherming. Not!

Obligaties nu nog meer uit de gratie
Van de 60 assetmanagers heeft nog maar 8% positieve verwachtingen van obligaties. De koopadviezen dalen ook nog eens over de hele linie. Zijn Chinese obligaties de oplossing. Pictet AM is enthousiast.

Voorbeeld Duitsland
Hoe groter de bank, hoe slechter. Interessant onderzoek.

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEXIndex 20+ (ETF's). Maak kennis met de negen nieuwe fondsen in de actieve portefeuille. Zoals het succesvolle JP Morgan US Technology Fund. Of het fonds East Capital Global Frontier Markets. Verder belicht: Comgest Growth Japan dat vorig jaar zulke goede zaken deed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?