Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Feestje van groeiaandelen is pas net begonnen

Mark Baribeau, hoofd aandelen bij Jennison Associates, gelooft helemaal niet dat groeiaandelen het beste hebben gehad. Sterker, dat moet volgens hem nog komen.

"Met vaccinatieprogramma’s op volle toeren en opgelopen marktrentes hebben beleggers hun focus verlegd van groeiaandelen naar zwaar afgestrafte waardeaandelen. Maar deze rotatie is waarschijnlijk van korte duur. Zodra de rentes gaan dalen - zoals algemeen verwacht - zullen winstgevende groeibedrijven met disruptieve producten en diensten weer het stokje opnemen.

Zelfs als de rentes op wat hogere niveaus blijven steken, zullen beleggers zich geleidelijk aanpassen aan die nieuwe omgeving en vervolgens weer focussen op wat echt belangrijk is, namelijk de bedrijfscijfers. Want earnings zijn uiteindelijk de drijvende kracht achter de prestaties van aandelen. Ze zijn dé reden voor de outperformance van groeiaandelen in vergelijking met andere beleggingen en beleggingsstijlen.

Mark Baribeau van PGIM

Hogere rentes geen probleem

Zeker, de lage rentetarieven sinds de wereldwijde financiële crisis speelden groeiaandelen in de kaart. Maar deze aandelen hebben ook sterke rendementen laten zien in periodes waarin de marktrentes boven de 2% stonden. Dit niveau wordt door sommige experts gezien als negatief keerpunt voor groeiaandelen. Echter, zolang bedrijven hun omzet en winst jaarlijks kunnen laten groeien met hoge dubbele (of driedubbele) cijfers, is de rente op een tienjaarslening - of het nu 0,5% of 3,0% is – vrij irrelevant voor het toekomstige rendement.

Cyclische aandelen met lage ratio’s zullen dan wel enig winstherstel laten zien, maar lang zal dit niet duren. Bepaalde bedrijfsmodellen zullen zich namelijk drastisch moeten aanpassen aan de wereld na Covid-19.

Enorme groeimarkten

Het feest voor groeiaandelen is dus nog lang niet voorbij. We denken zelfs dat dit nog het voorprogramma is en het echte feest nog moet beginnen. Covid-19 heeft de grote transities versneld, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo maakt e-commerce, ondanks de sterke groei in 2020, wereldwijd nog altijd maar 16% uit van de totale detailhandelsverkopen.

Cloud computing is een andere groeimarkt dat kan uitgroeien van 250 miljard dollar nu naar vele duizenden miljarden dollars. Andere trend? Elektrische wagen vertegenwoordigden 2% van de wereldwijde autoverkopen in 2019, maar zullen naar verwachting tegen 2030 een marktaandeel van 26% bereiken.

Innovaties op het gebied van diagnostiek en therapieën zullen naar verwachting de gezondheidszorg revolutionair veranderen.

Winstgroei drukt hoge waarderingen

Het duurdere profiel van groeibedrijven wordt gevalideerd door hun hoge en duurzame winstgroei, wat de waarderingen snel kan drukken. Succesvol investeren in groeiaandelen vereist echter wél een actieve benadering. De komende maanden zal de marktvolatiliteit toenemen. Actieve managers kunnen voorbij de korte-termijnruis kijken en zich concentreren op de kansen in onderliggende groeitrends.'

Mark Baribeau is hoofd wereldwijde aandelen bij Jennison Associates, onderdeel van PGIM dat behoort tot de 10 grootste vermogensbeheerders ter wereld met 1.500 miljard dollar aan beheerd vermogen.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie