Must read

Must read: Consument gaat los

Plus: Inflatie is een dingetje, oliemarkt naar 35 mln vaten per dag, Europese aandelen hebben meeste potentie, en veel meer.

Onverwacht hoge inflatie op komst?
Het zou monetair econoom Edin Mujagic niet verbazen als er de komende maanden inflatie-angst ontstaat. "Speculatie over een koerswijziging van de Fed kan voor meer volatiliteit op de aandelenmarkten en opwaartse druk op de langetermijnrentes zorgen."

Amerikaanse consument gaan los

ECB moet kiezen
De ECB staat aan de vooravond van een strategische herziening. Senior econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments zou het wel weten. Hij pleit bijvoorbeeld voor het uitgeven van een digitale euro.

De olie-industrie heeft een mooie toekomst achter zich
"Vanaf 2023 zal de vraag naar olie afnemen om in 2050 nog slechts 35 miljoen vaten per dag te bedragen. Prijzen zullen als gevolg van de zwakke vraag ook gaan dalen." Iets om mee te nemen, mocht u zwaar in de olie zitten.

Als fondsprestaties te mooi zijn
Zaken om op te letten als fondsresultaten worden gepresenteerd. Met data en grafieken valt creatief om te springen. There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.

Groene datacentra zijn goud waard
Voor vastgoedbeleggers is het puzzelen de laatste tijd. Winkels liepen al jaren slecht. Door corona komen daar de kantoren bij. Alles op logistiek en woningen zetten, is nogal link. Volgens Pictet AM bieden energievriendelijke datacentra een aantrekkelijk alternatief.

Overheden nemen problemen over
Logisch dat banken zo goed overeind zijn gebleven.

UBS AM: Beleggers kunnen alleen nog naar Europa
Europa blijft achter bij de VS en het VK wat het aantal vaccinaties betreft, maar volgens UBS AM hebben de markten deze dynamiek goed begrepen en ingeprijsd. “Zozeer zelfs dat het recente nieuws over hernieuwde nieuwe lockdownmaatregelen niet heeft geleid tot een wezenlijke underperformance van Europese aandelen. Bovendien hebben Europese bedrijven de neiging om een sterkere winstgroei te boeken dan hun Amerikaanse tegenhangers vanwege hun meer cyclische oriëntatie. Cyclisch georiënteerde segmenten in deze regio, zoals Europese banken en Italiaanse aandelen hebben de voorkeur.” Hier is het hele verhaal. ook JP Morgan AM is enthousiast.

Een sterk argument voor risicovolle beleggingen
Ruim stimulerend beleid, versnelling van economische groei, en geen structureel hogere inflatie leiden volgens hoofd beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO tot een goldilocks-scenario.

Netbeheerders hebben 100 miljard nodig
De stijgende vraag naar elektriciteit en de integratie van duurzame energie in het Nederlandse stroomnet vereisen ruim 100 miljard euro aan investeringen. Omdat de netwerkbedrijven daarvoor niet genoeg eigen vermogen hebben, zullen consumenten en de overheid voor zeker 40 miljard euro moeten bijspringen. Pensioenfondsen doen ook graag mee.

Pensioenfondsen halveren beleggingen in staatsobligaties
De overgang van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel heeft volgens AXA IM met name ingrijpende gevolgen voor de beleggingen in obligaties, zo laat een zelfde aanpassing van het Britse pensioenstelsel zien.

Nederlandse vermogensongelijkheid is best enorm
Zo heb je mensen met een huis en mensen zonder.

Over de woningmarkt gesproken
Wat komt er na oververhit?

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEXIndex 20+ (ETF's). Maak kennis met de negen nieuwe fondsen in de actieve portefeuille. Zoals het succesvolle JP Morgan US Technology Fund. Of het fonds East Capital Global Frontier Markets. Verder belicht: Comgest Growth Japan dat vorig jaar zulke goede zaken deed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus