Must read

Must read: Draghi's laatste konijn

Plus: Factorbeleggen werkt ook voor obligaties, Nederlandse pensioenkosten, no-deal Brexit is chaos, en nog véél meer.

Factorbeleggen werkt ook voor obligaties
De historisch goede resultaten van factorbeleggen met aandelen zijn ook voor obligaties mogelijk. Grégory Taieb van BNP Paribas Asset Management verwacht daarom dat deze systematische beleggingsaanpak ook populair wordt bij obligatiebeleggers.

Welke aandelenfactor is de beste?
Dat hangt dus mede af van het verloop van de rentecurve.

Het laatste kunstje van Super Mario
Wat tovert hij vandaag uit de hoge hoed? De markt rekent op een renteverlaging van 0,10% en een opkoopprogramma. "De verwachtingen zijn hooggespannen, waardoor de kans op een teleurstelling best groot is." Lees hier de prognose van ING.
De nadelen van de lage rente beginnen inmiddels wel groot te worden, bericht De Volkskrant in een uitvoerig verhaal met de lange titel: "Verwarde economen, nieuwe kloven en een schatrijke overheid: dit zijn de gevolgen van al dat gratis geld."

Nederlandse pensioenfondskosten bedragen 7,5 miljard euro
Dat is veel geld, maar op het totale Nederlandse pensioenvermogen van 1433 miljard euro is het iets meer dan 0,5%. De meeste beleggingsfondsen zijn duurder.

Prof. Marcos López de Prado is Quant van het Jaar
Hij ontwikkelt onder meer machinelearningalgoritmes waar institutionele beleggers hun voordeel mee kunnen doen. Lees het interview met hem.

Actief versus passief beleggen
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het is stuivertje wisselen.

No-deal Brexit = recessie
Accountancykantoor KPMG verwacht dat een no-deal Brexit grote schade zal aanrichten aan de Britse economie. In 2020 zal de economie krimpen met 1,5%. Dat is optimistisch gedacht. De Bank of England rekent op een min van 5,5%. De Britse regering verwacht het ergste, zo blijkt uit het rapport getiteld Operation Yellow Hammer.
ABN AMRO rekent inmiddels op een Deal-Brexit waarbij Noord-Ierland economisch wordt samengevoegd met Ierland.

Trump wil rente naar 0% of lager
En de lui van de Fed moeten het weer ontgelden.

Sectorbeleggen werkt niet
Zo blijkt uit een studie van Newfound Research. Zeer interessant maar technisch verhaal.

Het is bijna Prinsjesdag
En dat belooft dit jaar een feest te worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen