Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Outperformance behalen met het fonds Threadneedle (Lux) American Smaller Companies

Beleggen in solide Amerikaanse groeipareltjes

Het fonds Threadneedle (Lux) American Smaller Companies timmert uiterst succesvol aan de weg. De benchmark wordt structureel verslagen. Volgens client-portfoliomanager Andrew Smith zijn de fondsvooruitzichten, ondanks de waarschijnlijke komst van een Amerikaanse recessie, hoopgevend. “De Amerikaanse economie is de meest dynamische economie van de wereld.”

Wat is de benchmark van het fonds?

“Dat is de Russel 2500, een hele grote index. Het fonds belegt in bedrijven met een beurswaarde tussen 500 miljoen en 10 miljard dollar. De sweet spots vinden we met name bij bedrijven met een waarde tussen de 2 en 5 miljard dollar, afhankelijk natuurlijk van de liquiditeit. In het fonds zat eind november 2022 in totaal 283 miljoen dollar aan beheerd vermogen, dus liquiditeit is iets om goed in de gaten te houden.”

Hoeveel aandelen zitten er momenteel in de fondsportefeuille?

“Eind november waren dat er 67. Je kan dus spreken van een geconcentreerde portefeuille. Wij zijn selectief, en willen alleen in onze beste ideeën beleggen en slechte aandelen vermijden. Hoewel economische macro-ontwikkelingen zeker belangrijk zijn, hebben we te maken met een echt stockpickersfonds. Het begint met bottom-up aandelenselectie. Vervolgens kijken we natuurlijk ook hoe de bedrijfsfundamentals worden beïnvloed door macro-ontwikkelingen.”

Wat maakt de beleggingsstrategie bijzonder?

“Allereerst is het fonds in alle denkbare sectoren belegd. Dat kom je niet veel tegen. Ook kiezen we voor zowel groei als voor waarde. Dus hoewel geconcentreerd is het fonds zeer goed gespreid. De brede mix van aandelen moet zorgen voor een consistent rendement. Daarbij zijn wij op zoek naar laag gewaardeerde bedrijven die in staat zijn hun winstgevendheid, vrije cashflow en omzet te verhogen zonder dat de brede markt dat in de gaten heeft.

"De brede mix van aandelen moet zorgen voor een consistent rendement"

Het is de verborgen waarde die voor outperformace kan zorgen. Het grote voordeel voor ons is dat smallcaps door relatief weinig analisten worden gevolgd. Meer dan 25 analisten in het researchteam helpen mee om dat te bereiken.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Weet het fonds daadwerkelijk de benchmark structureel te verslaan?

“Ja, over de afgelopen vijf jaar hebben we het elk jaar, behalve in 2018, beter gedaan. Dat is vooral zo bijzonder omdat de marktomstandigheden in die periode heel wisselend waren. Stijlrotatie was niet aan de orde. De juiste aandelenselectie heeft het gedaan. Zolang de beleggingsthese niet veranderd of de waardering te hoog wordt, houden we een aandeel vast. Buy & hold is een prima aanpak.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waarom zouden beleggers juist nu in Amerikaanse smallcaps moeten kopen?

“Wie Amerikaanse smallcaps koopt, koopt de Amerikaanse markt. Kleine Amerikaanse bedrijven verkopen in de regel weinig buiten de grens. Daarbij staat de Amerikaanse economie er nu beter voor dan die in de rest van de wereld. Het heeft bijvoorbeeld geen last van een energiecrisis, waar Europa wel onder gebukt gaat. De Amerikaanse economie is beter in staat negatieve schokken op te vangen. Het is de meest dynamische economie van de wereld.

We gaan nu door een lastige periode met een grote kans op een recessie, maar het goede nieuws is dat de inflatie wel naar beneden komt. Is de recessie weer voorbij, dan zullen smallcaps het meest profiteren van het herstel dat volgt. Ze zijn cyclischer en lager gewaardeerd dan de grote jongens.”

"Is de recessie weer voorbij, dan zullen smallcaps het meest profiteren van het herstel dat volgt"

In welke sectoren liggen goede kansen?

“Wij rekenen op een verdere verzwakking in cyclische consumentenbedrijven, doordat mensen door de hoge inflatie steeds minder hebben te besteden. Dat geldt vooral voor de lagere inkomens. Omdat we selectief kunnen zijn, kunnen we deze bedrijven vermijden.

Meer verwachten we van de Amerikaanse industrie. Die is hard geraakt door de verstoringen in de wereldwijde productieketens, waardoor er bijvoorbeeld een tekort aan chips is ontstaan. Deze verstoringen worden nu opgelost. Daarbij kiezen steeds meer bedrijven om hun productie terug te halen naar de VS. De de-globaliseringstrend helpt de Amerikaanse industrie vooruit.

“De de-globaliseringstrend helpt de Amerikaanse industrie vooruit”

Een voorbeeld van een bedrijf waarvan wij zeer gecharmeerd zijn, is Willscot Mobile. Dat biedt tijdelijke onderkomen aan op bouwplaatsen met de bijbehorende diensten zoals bijvoorbeeld en airco. Het bedrijf profiteert nadrukkelijk van de extra uitgaven aan infrastructuur en genereert groeiende winstmarges. Toegegeven, het klinkt saai, maar dit is wel een bedrijf dat het tijdens de hele cyclus goed doet.”

Andrew Smith, client-portfolio-manager bij Columbia 
Andrew Smith

U bent optimistisch of pessimistisch over het beursjaar 2023?

“Ik ben voorzichtig optimistisch. Ik ben ervan overtuigd dat de aandelen in de portefeuille het de komende drie jaar prima kunnen doen. In die periode zou de Amerikaanse economie wel een sterk herstel moeten laten zien. Momenteel hebben beleggers een milde recessie ingeprijsd. Dat zou een mooi scenario zijn. Mocht de inflatie echter hoog blijven en de Fed extra verkrappen, dan krijgen we te maken met stagflatie. Dat zie ik voor het aankomende jaar als het grootste risico. De Fed heeft een lastige taak, waarbij de nodige stuurmanskunst is gevraagd.”

Wat kan de beurs, en dan met name het fonds, volgend jaar doen vliegen?

“De combinatie van een dalende inflatie en een herstellende Amerikaanse economie. Mocht dat het geval zijn, dan is het fonds goed gepositioneerd. Daarbij hebben kundige actieve managers nu het grote voordeel dat het rendementsverschil tussen de winnaars en verliezers dit jaar flink is gestegen. Dat was in de jaren ervoor toch wel anders.”

Dit is een marketingcommunicatie. Raadpleeg het prospectus van ICBE en de EBI alvorens een definitieve beleggingsbeslissing te nemen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen