hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Fondsportret  /  Amerikaanse junk blijft aantrekkelijk
Jim Dudnick van Allianz GI over de Amerikaanse high yieldmarkt

Amerikaanse junk blijft aantrekkelijk

Ook in juli verkochten Europese beleggers massaal Amerikaanse high yieldobligaties. De beleggingscategorie zou na jaren van voorspoed te duur zijn geworden. Jim Dudnick van Allianz GI kan zich daar niet in vinden. Hier is zijn analyse.

30 augustus 2017 11:10 • Door Rob Stallinga

Jim Dudnick, sinds 2005 portfoliomanager van de Allianz US Short Duration High Income Bond-fonds, uitgegeven door Allianz Global Investors, opereert vanuit zonnig San Diego, Californië. Hij heeft zichzelf de opdracht gegeven om niet op zoek te gaan naar rommelobligaties met de hoogste rentes, maar juist die obligaties te vinden, waarvan de kans het kleinste is dat er een default optreedt. Kapitaalbehoud staat voorop.

“Hierdoor heeft het fonds een afwijkende risicorendementsverhouding binnen het Amerikaanse high yieldspectrum,” zegt Dudnick. “Wij voelen ons geenszins gehouden aan de benchmark. Sterker nog, daar kijken we niet naar. Wij kiezen de schuld van bedrijven die tijdens de hele cyclus in staat zijn hun schuld af te betalen, zodat het fonds optimaal profiteert van de hoge coupon.”

Sectorselectie

Dat betekent bijvoorbeeld dat het fonds geen enkele directe blootstelling heeft aan oliebedrijven, die standaard sterk zijn vertegenwoordigd in de Amerikaanse high yieldmarkt. Dudnick: “Het is belangrijk om de risico’s van de verschillende sectoren op de radar te hebben. Tijdens de internetcrisis in 2001 ging ongeveer de helft van alle hoogrentende telecombedrijven failliet.”

Om het conservatieve risicoprofiel verder te versterken hebben praktisch alle obligaties in de portefeuille een kredietwaardigheid van B, BB of hoger. Ook kiest het fonds voor kortlopend papier. De gemiddelde looptijd bedraagt 1,4 jaar. “Ik ben een obligatiebelegger, dus ik wil altijd mijn geld terug. Ik hou ook niet van volatiliteit.”

Kleine vijver

Dat wil niet zeggen dat het fonds geen risico’s kent. Die zijn er vooral als de Amerikaanse economie in een recessie glijdt. “De ervaring is dat dan 10% van de high yieldmarkt failliet gaat en in gebreke blijft en dat van 40% van de high yieldobligaties de koersen zwaar onderuit gaan. Het is de kunst om te vissen in die overige 50%-markt, die 500 miljard dollar groot is. Dat lukt alleen met een hele goede researchafdeling,” vertelt Dudnick.

Wat ook helpt is de vlucht, die de ETF-industrie heeft genomen. Dudnick ziet hierdoor de rendementskansen van zijn fonds alleen maar groter worden. “Dat heeft te maken met de wijze waarop obligatie-indices tot stand komen. Hoe groter de schuld, hoe groter de weging, hoe gevaarlijker. Dat biedt actieve beleggers extra mogelijkheden om hun rendement op te voeren. Ja, ik ben zeer blij met de uitvinding van obligatie-ETF’s.”

Aantrekkelijke markt

In tegenstelling tot de consensus die er toch wel vanuit gaat dat de Amerikaanse high yieldmarkt aan de dure kant is, beoordeelt Dudnick de huidige markt als niet bijzonder risicovol. “Het defaultniveau is laag (1,77% volgens de JPM Default Monitor), helemaal in de lijn met de stand van de economie. Veel hangt af wanneer de volgende recessie komt. Net als andere risicovolle assetcategorieën zal high yield dan worden geraakt. Maar ik heb nog geen signaal gezien dat een recessie in aantocht is.

De gemiddelde Amerikaanse high yieldrente bedraagt op het moment van schrijven 4,6%. Ja, dat is voor junkbegrippen niet veel, maar wel heel wat meer dan wat 10 jaars treasuries (2.2%) doet. Dudnick verwacht dat het fonds de komende jaren een rendement tussen de 4% en 6% kan maken. “Dat is iets minder dan we gewend waren, maar is, gelet op de lage rentetarieven, ook voor internationale beleggers aantrekkelijk.”

Wel hedgen

Tenminste, als deze de dollar hedgen, want het valutarisico kan het rendement sterk beïnvloeden, zoals de recente hevige daling van de dollar laat zien. Tegen deze daling van 13% op het moment van schrijven kan geen coupon op.

Dudnick’s prognose komt alleen uit als de Amerikaanse economie ook de komende jaren zal blijven groeien. Dudnicks: “Nogmaals. wij hebben geen idee hoe lang het zal duren totdat een recessie komt, maar spoedig zal het niet zijn. En als er een recessie komt, dan moet onze portefeuille overeind blijven.” Voor de echte risico’s wijst Dudnick niet naar de junkmarkt maar naar de obligatiemarkten waar de rentes lager staan, zoals Europese staatsobligaties. “Die zijn pas gevaarlijk!”

Fondsgegevens

Naam Allianz US Short Duration High Income Bond
ISIN LU1282651808
Beleggingscategorie Amerikaanse high yieldobligaties
Belegd Vermogen 1,2 miljard dollar
Aantal posities 60 -80
Beheerfee per jaar 1,34%
Standaarddeviatie 2,75% (5 jaars)
Rendement 5 jaar 5,3% (in dollars)
Rendement 3 jaar 4,8% Rendement
1 jaar 4,6%
Dividend 2,33%

Peildatum: 21 juli 2017
Bron: Allianz GI


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 26 mei “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
  • 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict?
  • 23 sep Populistisch beleid schaadt beleggers
  • jul '24 Krimpende high-yieldmarkt is goed en slecht

Onderwerpen

  • Allianz GI

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Rob Stallinga Geplaatst op 30 augustus 2017 11:10 meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  2. label connect Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. label connect Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
  4. “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
  5. “Niemand wil nog beleggen in een black box”
Populaire columns
  1. label connect Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  2. label connect “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
  3. label connect Contrair en succesvol
  4. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”
  5. “Het is fijn om goed te doen”

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group