Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Fondsportret Henderson Horizon Euro High Yield Bond Fund

Goede junk is niet slecht

Een bijzonder actieve benadering zorgt volgens Henderson juist in de high yieldmarkt voor de meeste winst.

Door meer in de schuld van kleinere uitgevende instellingen te beleggen, realiseert het Henderson Horizon Euro High Yield Bond Fund sinds zijn lancering in 2012 een indrukwekkende outperformance.

In de vier jaar dat het Henderson Horizon Euro High Yield Bond nu op de markt is, heeft het elk jaar de benchmark met ruime cijfers verslagen. De goede prestaties bevestigt verantwoordelijk portfoliomanager Thomas Ross in zijn mening dat markten inefficiënt zijn, waardoor er altijd kansen zijn om op basis van gedegen analyse alpha te genereren.

Volgens Ross kan de actieve benadering juist in de high yield-markt voor outperformance zorgen. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de bedrijfsobligatie-indices zijn samengesteld. De grootte van de schuld bepaalt de weging in een index.

Midcappers hebben aantrekkelijkere obligaties

Hoe groter de schuld, hoe hoger de weging. Zo kan het gebeuren dat het in zwaar weer verkerende Petrobas de zwaarste weging heeft in menig obligatie-index. Ross en zijn team diversifiëren liever door ook in de kleinere namen te beleggen.

“De beste kansen zien wij bij de kleinere schulduitgevers, bedrijven die zich ophouden in het midcapsegment. Veel van de grote beleggers kunnen daar uit liquiditeitsoverwegingen niet in beleggen. Dat resulteert in hogere rentes."

"Ook is er beduidend minder research in deze obligaties, terwijl wij voldoende analisten hebben om ook naar deze kleine namen te kijken. De meest upside zien wij nu in schuld met een relatief lage kredietwaardigheid, zoals (single) B en CCC, terwijl de meeste high yield-beleggers meer in BB zitten, In dat segment kom je de grote schulduitgevers tegen.”

Populisme Europa gevaar

Hoewel ook de rentes in de high yield-markt stevig zijn gedaald, maakt Ross zich weinig zorgen. “De Europese high yield-markt is duur maar niet te duur. De spread kan nog 100 basispunten lager.” De gemiddelde rente van Europese junk bedraagt 5%.

“Dat is minder dan de rente die in de Verenigde Staten is te halen, maar minus hedgekosten blijft er van dat verschil weinig over. Daarnaast ligt de kredietwaardigheid van de Amerikaanse high yield-markt lager en zijn energiebedrijven (te) zwaar vertegenwoordigd. Mocht de olieprijs weer dalen, dan trekt dat een zware wissel,” aldus Ross.

Dat de Europese economieën minder ver in de economische cyclus verkeren, spreekt volgens Ross ook voor Europese high yield-obligaties. Risico’s zijn er natuurlijk ook. De onzekerheid ten gevolge van politiek populisme is volgens Ross het belangrijkste gevaar.

Grote impact ECB

Dat speelt volgens hem niet direct volgend jaar maar in de periode tussen nu en tien jaar. “Deze ontwikkeling is logisch in een wereld van lage economische groei. In het Verenigd Koninkrijk hebben de populisten met de keuze voor Brexit hun grote overwinning al binnengehaald. De gevolgen zijn onzekerheid en de implosie van de eigen UKIP-partij.”

Het andere grote risico is een economische groei-shock. Dat de Europese economieën niet langer vooruit kabbelen, maar opeens als een gek beginnen te groeien. Dat leidt tot inflatie, hogere rentes, dus hevige koersdalingen van obligaties.

Ross ziet het niet gebeuren. Integendeel. “Wij denken dat de Europese Centrale Bank eerder meer dan minder zal verruimen." Niets heeft een grotere impact op de Europese obligatiemarkt dan de ECB. De grote vraag is wat voorzitter Draghi nog meer uit de hoge hoed tovert.

Kunst is om defaults te vermijden

Nu koopt de ECB naast euro-staatsobligaties ook investment gradebedrijfsobligaties. Kan het dat ook de high yield-markt bezoek krijgt van kopers van de ECB? Ross denkt van niet. Daarvoor is de 300 miljard euro-tellende Europese high yield-markt te klein.

Maar ook als Draghi niet de high yield-markt op gaat, profiteert Europese junk van het opkoopprogramma van de ECB. Zolang de search naar yield bestaat, zullen beleggers begerig kijken naar de hoge rentes die junk bonds geven.

Belangrijk is wel dat het percentage defaults laag blijft. De hoge rente krijgen beleggers niet voor niets. Daar staat een risico tegenover. “Op dit moment bedraagt het Europese defaultpercentage 2%. Dat is laag,” vertelt Ross.

“De kunst is om defaults in de portefeuille te vermijden. Daarom is research zo belangrijk.” Wat verwacht hij als fondsrendement? Ross: “Een rendement van tussen de 4% en 5% is realistisch. Dat is minder dan beleggers in de afgelopen jaren gewend zijn, maar in de huidige tijd kan iedereen daar prima mee leven, lijkt me zo.”


Fondsfeiten Henderson Horizon Euro High Yield Bond Fund

 • Oprichtingsdatum: 19-11-2012
 • ISIN: LU0828815570
 • Fondsmanagers: Tom Ross en Stephen Thariyan
 • Benchmark: BofAML European Currency Non-Financial High Yield Constrained Index (100% hedged)
 • Fondsomvang: 196,5 miljoen euro
 • Doorlopende kosten: 1,17%
 • Aantal posities: 114
 • Gemiddelde rating: BB
 • Gemiddelde coupon: 4,85%
 • Alpha 1,0
 • Beta 1,0
 • Standaarddeviatie 5,0
 • Sharpe ratio 1,3
 • Tracking error 1,7
 • Informatieratio 0,4
 • Rendement 1 jaar 7,8%
 • Rendement 3 jaar 6,3% (gemiddeld per jaar)

Kredietverdeling portefeuille

 • BBB 5,2%
 • BB 4,3%
 • B 28,3%
 • CCC en lager 9,3%
 • Andere swaps -0,8%

Online magazine duurzaam beleggen