Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Rendement maal twee

De markt voor bedrijfsobligaties profiteert volop van de lage rente en het gebrek aan alternatieven dat beleggers hebben.

Het zou een aandelenjaar worden, maar obligatiefondsen doen het geheel niet slecht in 2014. Althans, sommige dan. Karsten Rosenkilde, fondsmanager van het Deutsche Invest I Euro Corporate Bonds-fonds van Deutsche AWM ging uit van een rendement van 2 tot 4% voor 2014. Het fonds zit nu op 8%, iets meer dan de benchmark.

De motor hierachter is volgens Rosenkilde, een Deense fondsmanager met de nodige ervaring in de sector in Londen en Duitsland, de daling van de interesse in Amerikaanse staatsobligaties. “Ook de economische tegenwind in Europa heeft de bedrijfsobligatiemarkt geholpen. En wat gaat Mario Draghi nog doen om Europa uit het dal te krijgen? De steunprogramma’s van de Europese Centrale Bank spelen ons nu al in de kaart, maar wellicht dat hij later ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. Dat is een optie die we mogelijk achten. Ondertussen moeten grote beleggers zoals pensioenfondsen wel bedrijfsobligaties kopen om nog een behoorlijk rendement te maken. Beleggers hebben gewoon weinig alternatieven in de obligatiemarkt.”

Kredietanalyse
Rosenkilde mag voor zijn fonds iets flexibeler opereren dan de meeste traditionele euro-bedrijfsobligatiefondsen. Zo kan hij ook in dollar- en pond-obligaties beleggen, als er maar geen valutarisico optreedt. Dat wordt dan afgedekt op de valutamarkt. Dit biedt Rosenkilde de mogelijkheid om in Amerikaanse bedrijfsobligaties te beleggen.

“Die koop ik als ons kantoor in New York ze goed beoordeelt. In welk land het bedrijf opereerde en in welke sector, dat was voor de crisis van minder belang,” vertelt Rosenkilde. “Maar door de normalisering na de kredietcrisis en de toename van fusies en overnames is kredietanalyse weer van essentieel belang geworden. Nu is single name research, ook vanwege de soms beperkte liquiditeit, altijd enorm belangrijk. En of een bedrijf actief is in Noord- of Zuid-Europa speelt ook zeker mee.”

Toch zijn blow ups soms onvermijdelijk. Denk aan de boekenproblemen bij supermarktconcern Tesco en Portugal Telecom, dat banden had met de failliete Banco Espirito Santo. De grote weging voor Franse bedrijven lijkt niet te stroken met het slechte economisch klimaat in Europa, maar de 13% van het fonds is veel minder dan de 22%-weging van de benchmark.

“We hebben vooral obligaties van gezonde Franse banken die een goede positie hebben ten opzichte van de Zuid-Europese banken. Ook obligaties van sommige Franse nutsbedrijven en telecom zijn aantrekkelijk.”

De invloed van de ECB
Volgens Bank of America zal de voorraad bedrijfsobligaties in 2015 dalen tot onder de miljard dollar. Vooral in de VS daalt het aanbod met vele procenten per jaar. Dat komt volgens Rosenkilde onder andere omdat er een hoop obligaties uit 2009 aflopen, maar ook omdat veel banken stoppen met de uitgifte door strengere kapitaalseisen. Het is te verwachten dat er in 2015 meer obligaties worden afgelost dan er nieuwe worden uitgegeven.

Dat is op zich geen slechte ontwikkeling voor het rendement, maar het beperkt de keus van beleggers wel. Wat ook schaarste zal opleveren is een mogelijk bedrijfsobligatieopkoopprogramma van Mario Draghi. De ECB zal volgens Rosenkilde waarschijnlijk geen banken- en verzekeringsobligaties kopen. Die worden al voldoende ondersteund door de huidige financieringsprogramma’s.

“De ECB moet ook verder kijken dan obligaties in de A-categorie. Daarvan is het aanbod simpelweg niet groot genoeg van. Wij beleggen het meeste in BBB-obligaties, en die vijver zal de ECB ook moeten vissen.” Wat de ECB ook gaat doen, het zal positief zijn voor de bedrijfsobligatiemarkt, want, zo zegt Rosenkilde: “Rising tides raises all boats.”

Klik op de afbeelding voor alle fondsdata.
Bron: Morningstar en Deutsche AWM, peildatum 14 november 2014. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 27, 2014.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?