Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Iedereen is negatief over China, dus kopen

"De economische bedrijvigheid in China stelt teleur. Maar nu iedereen negatief staat tegenover Chinese aandelen, is het misschien wel een goed moment om een contrair houding aan te nemen", stelt Ben Bennett, hoofd beleggingsstrategie en onderzoek van LGIM.

De meest recente rapporten over de Chinese economie stelden grotendeels teleur: op jaarbasis was er in veel sectoren sprake van een krimp in de economische activiteit. Aan het eind van de lockdown steeg de retailomzet weliswaar, maar de consumentenuitgaven bleven onder de verwachtingen.

Vooral de bouw en de vastgoedsector zijn hard getroffen. De winst die de vastgoedsector sinds de heropening van de economie had gemaakt, is alweer verloren. Ook de infrastructuur en de maakindustrie stelden teleur. Daarom heeft LGIM z'n prognose voor de economische groei in China dit jaar verlaagd van 5,8% naar 5,5%.

Pijnpunten

Er zijn meerdere redenen waarom de economie nog niet op gang gekomen is, en waarom de steunmaatregelen niet helpen. In vergelijking met de meer ontwikkelde markten hebben de Chinezen minder gespaard tijdens de pandemie. Weinig Chinezen wilden een huis kopen van fragiele ontwikkelaars, en de wereldwijde recessie in de goederensector had grote gevolgen voor de Chinese industrie.

In de vastgoedsector hebben voornamelijk de private ontwikkelaars het zwaar. De aflostijd van hun schulden is weliswaar verlengd en er zijn meer investeringen beloofd, maar banken zijn terughoudender geworden in het verstrekken van kapitaal.

De lokale overheden hebben grote financieringsgaten door tegenvallende grondaankopen van vastgoedbedrijven. Hierdoor duiken er ernstige problemen op met de investeringsvehikels die de lokale overheid financieren (LGFV’s), waardoor de banken nog nerveuzer worden over hun uitstaande leningen.

Xi houdt vaste koers

Al deze factoren neutraliseren de impact van de huidige economische steunmaatregelen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen nut om de hypotheekkosten verminderen, wanneer mensen niet bij private ontwikkelaars kopen. Banken willen alleen geld uitlenen aan projecten, die door staatsbedrijven ontwikkeld worden.

Wat zou wel kunnen werken? Er zijn verschillende mogelijkheden. Wanneer de centrale regering een kapitaalinvestering zou doen om de lokale beleggingsvehikels (LGFVs) te garanderen en de schulden van projectontwikkelaars tegen nominale waarde op te kopen, kan dat de investeringen in infrastructuur opnieuw aansporen. Deze optie is realistisch omdat de schuld van de centrale regering relatief klein is.

Maar president Xi wil voorlopig niet terugkeren naar het oude recept van groei op basis van investeringen en speculatie op de vastgoedmarkt. Waarschijnlijk blijft China het huidige pad volgen. Het sentiment zal lichtelijk verbeteren, maar uiteindelijk zal dit beleid teleurstellen. Want met een paar honderd miljard renminbi voor lokale infrastructuurprojecten, het stimuleren van consumptie of de oprichting van bankenfondsen om leningen voor projectontwikkelaars mee te faciliteren, gaan we het niet redden.

Als de risico's en verliezen van lokale overheden en banken daarentegen naar de balansen van de lokale overheid worden verplaatst, dan zou dit wel een duwtje in de goede richting zijn. Een laatste mogelijkheid om de economie op te krikken zou een wereldwijde boom zijn in investeringen en goederen, maar voorlopig lijkt er eerder een recessie op komst.

Tijd om contrair te zijn

Kortom, beleggers schuwen China momenteel. Het sentiment is negatief en er is maar weinig vertrouwen in een economische ommekeer. De actieve allocaties van internationale beleggers zitten op het laagste punt in twintig jaar. Juist daarom zijn er in onze ogen wellicht kansen te vinden in China.

"De actieve allocaties van internationale beleggers in China zitten op het laagste punt in twintig jaar"

LGIM heeft daarom de blootstelling aan Chinese aandelen in multi-asset-portfolio's tactisch vergroot. Volgens ons zijn de verwachtingen nu zo laag, dat de drempel voor een positieve verrassing klein is. Zelfs een klein pakket aan steunmaatregelen kan het vertrouwen opkrikken, de uitgaven van de private sector op weg helpen en meer investeringen teweegbrengen."

De China-analyse van Martine Hafkamp

China heeft duidelijk geen inflatieprobleem


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie