Column

Voor dividendbeleggers breken gouden tijden aan

Aegon Asset Management voorspelt een Gouden Eeuw voor dividenduitkeringen en inkoop van eigen aandelen. Ook goed nieuws: mocht er een recessie komen, dan zijn er genoeg bedrijven met een veilig dividend.

De beurs gaat een nieuwe Gouden Eeuw tegemoet van hoge dividendinkomsten, zo schrijft Mark Peden, fondsmanager van Aegon Asset Management, in een recent rapport. Met een winstuitkering van naar verwachting 1,6 biljoen dollar in 2023 zijn we volgens Peden getuige van een aardverschuiving in de vooruitzichten voor dividendrendementen en een opmerkelijke ommekeer na de donkere dagen van de covid-crisis. 

“Drie jaar geleden, op het dieptepunt van de door Covid veroorzaakte beurscorrectie, verlaagden bedrijven massaal hun dividenden en voorspelden analisten grote verlagingen wereldwijd, die jaren zouden duren om te herstellen. Maar ondanks alle rampzalige voorspellingen was er uiteindelijk slechts één jaar nodig om de uitkeringen weer terug te brengen op het oude niveau. Naar verwachting zullen de dividenduitkeringen in 2023 opnieuw een recordniveau bereiken van naar schatting 1,6 biljoen dollar."

Van eb naar vloed

Er kan gesproken worden van een echte dividendvloed, zegt Peden. Aangezien 2022 bovendien een recordaantal aandeleninkoopprogramma’s heeft opgeleverd, is het beeld duidelijk: "Bedrijven geven recordhoeveelheden aan kapitaal terug aan hun aandeelhouders. De volatiliteit van vorig jaar heeft ons eraan herinnerd dat dividenden vaak stabieler zijn dan winsten en een belangrijke bron van inkomsten kunnen vormen in moeilijke markten.”

"Bedrijven geven recordhoeveelheden aan kapitaal terug aan hun aandeelhouders"

Peden denkt dat een strategie gericht op deep value, die in 2022 succesvol was, zijn langste tijd heeft gehad. In plaats daarvan moeten beleggers zich vooral richten op kwaliteitsaandelen.

Van deep value naar kwaliteit

“Het deep value deel van de markt, dat wordt gekenmerkt door bedrijven met winst van een lagere kwaliteit en relatief hoge schuldniveaus, had vorig jaar de wind in de zeilen. Dergelijke rally’s zijn meestal scherp maar van korte duur, wat in het eerste kwartaal van dit jaar ook bleek toen het momentum abrupt wegviel.”

Beleggers vragen zich volgens Peden momenteel af of dit soort bedrijven succesvol kunnen blijven gedurende een recessie. “Nu het er naar uitziet dat de rente voor lange tijd hoog zal blijven, zal bij bedrijven met hoge schulden een groter deel van de kasstroom worden opgeslokt door rentebetalingen in plaats van dat dit beschikbaar is voor uitkering aan aandeelhouders.”

Goed trackrecord

In tegenstelling tot het risicovolle deel van de markt gelooft Peden dat kwaliteitsbedrijven met een sterke balans en een hoog rendement op het eigen vermogen een krachtige motor zullen zijn in een stagnerende economie en op de lange termijn.

Peden: "Kwaliteitsbedrijven binnen de MSCI All Country World Index hebben het in de loop der jaren aanzienlijk beter gedaan dan de brede markt. De kwaliteitsfactor zou in principe van onschatbare waarde moeten zijn tegen een achtergrond van vertragende economische groei en een mogelijke recessie.”

"Kwaliteitsbedrijven binnen de MSCI All Country World Index hebben het in de loop der jaren aanzienlijk beter gedaan dan de brede markt"

Income Fund

Volgens Peden hebben ondanks alle economische onzekerheid meer dan twee derde van de bedrijven in het Global Equity Income Fund van Aegon AM het dividend in het eerste kwartaal verhoogd. “Bedrijven geven recordbedragen aan kapitaal terug aan aandeelhouders en doen dat terwijl de pay-out ratio’s onder het langetermijngemiddelde liggen, wat betekent dat deze dividenden veilig zouden moeten zijn, zelfs bij een vertragende groei.”

Wat Peden verder opvalt, is niet alleen de omvang van de dividendverhogingen, maar ook de diversiteit van de betrokken ondernemingen, zowel geografisch als sectoraal. "Dat wijst op een brede kracht. De kwaliteitsbenadering zal volgens ons vooral belangrijk zijn als de economische omstandigheden nog moeilijker worden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Assetallocatie