Ongekende aankopen door centrale banken zetten goudprijs hoger De goudprijs is fors gestegen en zal verder aantrekken. Inflatie, zorgen over het banksysteem en vooral recordaankopen door centrale banken zijn daarbij belangrijke factoren, stelt Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer & Kalff. 13 april 2023 13:00 • Door IEXProfs Redactie "De goudprijs is in de laatste weken weer door de belangrijke psychologische grens van 2000 dollar gebroken. Goud profiteert van een soort explosieve cocktail in de markt. De bankencrisis, torenhoge inflatie, een mogelijk aanstaande recessie en centrale banken die hun dollars voor goud verruilen. De mix van factoren en een zwakkere dollar kunnen de goudprijs op korte termijn boven het oude record van 2070 dollar zetten. De gestegen prijs van het edelmetaal is vooral het gevolg van inkopen door centrale banken. Doorgaans zijn centrale banken goed voor 12% van de vraag naar goud in de markt, maar vorig jaar lag het op 25%. Na de volgende rentebeslissing door de Federal Reserve op 3 mei kan de goudprijs mogelijk nog even corrigeren, maar de trend is duidelijk omhoog. Centrale banken zijn weer netto kopers van goud. "Centrale banken zijn weer netto kopers van goud" BRIC-landen leiden de dans Het zijn vooral de zogeheten BRICS-landen die goud inslaan. Met name Rusland en China willen de oppermacht van de dollar verzwakken en ruilen hun dollarreserves in voor goud. Bij Rusland speelt ook dat ze uit Swift zijn gezet, het internationale betalingssysteem. Landen die goud inkopen doen dat ook om hun eigen munt te ondersteunen. De geopolitieke spanningen zijn de katalysator voor de hoge goudaankopen. In de eerste twee maanden van dit jaar zette de trend zich voort. In januari en februari bleven China (39 ton) en Rusland (31 ton) goud inkopen. Turkije (45 ton) en Singapore (51 ton) kochten tot nu toe dit jaar het meest. Je ziet dat de centrale bank van Singapore een voorbeeldfunctie vervult voor andere banken in de regio, dus dit is een belangrijk signaal. Particulieren doen mee Maar ook particulieren kopen weer massaal goud. Bij Doijer & Kalff zien we niet alleen een enorme instroom van nieuwe klanten maar ook bestaande klanten die hun positie in goud uitbreiden.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.