Wanneer wordt opkomend China volwassen?
Het is een kwestie van tijd, totdat China toetreedt tot de volwassen markten. Wat betekent dit? Ook belangrijk: hoe gaat het verder met de Chinese aandelenbeurzen? In een recent webinar van Alpha Research en IEXProfs werd gezocht naar antwoorden.
Dinsdag 12 april organiseerde Alpha Research in samenwerking met IEXProfs het webinar, getiteld: When will China be a developed market? China and Emerging Markets: 2022 new perspectives. Vanuit de studio van Stark Narrative in Amsterdam gingen Eelco Ubbels van Alpha Research en co-host Renco van Schie van Valuedge in gesprek met Xiaolin Chen, hoofd Internationaal bij KraneShares, en met Simon Melluish, portfoliomanager van het Emerging Markets Team van GuardCap Asset Management.
Het Chinese KraneShares richt zich met een rijk assortiment van indexbeleggingen (ETF's) puur op de Chinese markt.
Het Britse aandelenhuis GuardCap belegt breder en kiest juist voor een actieve benadering. Alle fondsen van GuardCap zijn geconcentreerde portefeuilles voor de institutionele markt. Twee belangrijke Chinese vragen vroegen tijdens het webinar om een antwoord.
1. Waarom is het belangrijk dat China toetreedt tot de volwassen markten?
Renco van Schie: “Chinese aandelen zitten nu met slechts 3% in de MSCI World maar Chinese obligaties hebben een gewicht van 6%. Mochten Chinese aandelen tot de volwassen markten behoren, dan zal het Chinese gewicht in de MSCI World flink toenemen."

Simon Melluish: “Belangrijk is vooral dat beleggers het idee hebben dat de Chinese regering de plaatselijke kapitaalmarkten steunt. Vooral de grote techbedrijven hebben de laatste tijd veel last gehad van de Chinese regulatiedrang.”
“Ik verwacht dat China over 5 jaar wel kan toetreden tot de volwassen markten. Dan zal het land ook de grootste economie van de wereld zijn. In zaken als vervoer en betalingen loopt China inmiddels al ver voorop.”

Xiaolin Chen: “Stabiliteit en een eerlijke verdeling van inkomen staan voor de Chinese regering momenteel voorop. Dat verklaart waarom de grote techbedrijven in de afgelopen tijd te maken hebben gehad met nieuwe strenge regels om de concurrentie te bevorderen. Zonder deze regels kan China nooit toetreden tot de volwassen markten."
"Het probleem is dat de Chinese regeldruk als een verrassing kwam. Dat lijkt nu te veranderen, doordat de Chinese regering een stoplichtsysteem heeft ingesteld. Dat maakt het duidelijker waar de verschillende bedrijven in het regulatietraject staan.”

2. Chinese aandelen bleven de laatste 14 maanden flink achter. Is dat een koopkans?
Xiaolin Chen: “Duidelijk is dat Chinese regulatie de Chinese beurzen hard heeft geraakt. Chinese internetbedrijven hebben inmiddels een forward K/W van 17,8 tegenover 30,3 van Amerikaanse tech. Toch is niet waardering maar de macro-omgeving de belangrijkste driver van aandelenbewegingen. De groeidoelstelling van de Chinese regering van 5,5% ligt 1% hoger dan de markt verwacht. Er zal dus moeten worden gestimuleerd, ook omdat Beijing elk jaar 11 miljoen nieuwe banen wil scheppen. Tegelijkertijd wil de regering de beurzen stabiliseren. Dat is wat steeds luider wordt gecommuniceerd. Dus ja, er zijn goede Chinese aandelenkansen.”
Simon Melluish: “Ik ben ook optimistisch. De Chinese regulatie zal dit jaar niet zo streng zijn als een jaar geleden. We hebben het ergste wel gehad. De Chinese consumentenbestedingen zullen daarbij ook de komende jaren hard doorstijgen. Daarnaast is er de verwachting dat de Chinese centrale bank de rentes zal verlagen, terwijl die in andere delen van de wereld juist centrale banken juist de rentes hoger zetten. Ook dat is een steun voor Chinese aandelen.”