Column

Aandelenkeuze: Wel energiebedrijven, niet verliesgevende groeiers

JP Morgan AM gaat voor de rest van het jaar uit van een stabiele, maar lage economische groei. De inflatie zal dalen, maar keert niet terug naar het oude normaal van voor corona. Aandelen, zoals energiebedrijven, zijn nog altijd een goede keus. Zwaar verliesgevende (groei)bedrijven zeker niet.

Ondanks het verschrikkelijke oorlogsgeweld in Oekraïne en de gevolgen die dit heeft voor energieprijzen komt JP Morgan Asset Management tot de conclusie dat de trend doorzet richting een normalisatie van de wereldeconomie. Voor de beurs heeft dat zowel positieve als negatieve kanten.

Positief is dat met het verdwijnen van Covid-19 de aanvoer van onderdelen en materialen weer op gang komt. Dat betekent lagere inputkosten voor bedrijven, wat gunstig is voor de winst. Maar helemaal terug op het oude niveau zal de supply chain volgens JP Morgan niet komen, dankzij de Oekraïnecrisis en het groeiende aantal handelsbarrières.

Looninflatie

JP Morgan verwacht bovendien dat de loondruk voor langere termijn hoog blijft. Dat betekent meer inflatie en een hogere rente. Dat laatste is minder gunstig voor aandelen en obligaties. Daar staat tegenover dat ondanks alle speculaties over stagflatie de wereldeconomie nog altijd op stoom blijft, wat weer gunstig is.

"Voor de rest van het jaar zien we een gestage maar tragere groei dan in 2021, met minder positieve bedrijfsverrassingen en meer teleurstellingen dan tijdens de werkelijk uitzonderlijke winstexplosie van vorig jaar. Maar dat is zoals normalisatie eruit ziet.”

Verliesgevende bedrijven zijn duur

Aandelen zijn volgens JP Morgan redelijk geprijsd in Europa, Japan en de opkomende markten. In China is de trend bij de bedrijfsresultaten nog altijd naar beneden, maar het voordeel is dat Chinese aandelen in jaren niet zo goedkoop waren. Amerikaanse aandelen zijn ondanks de correctie begin dit jaar nog altijd relatief duur.

JP Morgan is bij zijn beleggingen vooral voorzichtig met bedrijven die nog nooit winst hebben gemaakt. Deze groep bedrijven heeft de laatste maanden veel aan waarde ingeboet, maar JP Morgan vindt ze nog altijd duur.

De nieuwe Amazon

Het probleem is dat er ongetwijfeld Amazonachtige bedrijven tussen die verliesgevende groeibedrijven zitten die over 10 jaar een veelvoud waard zijn. Maar deze identificeren is moeilijk.

JP Morgan investeert zelf selectief in verliesgevende groeibedrijven, maar er zijn geen garanties dat daar alleen maar winnaars tussen zitten. Integendeel zelfs. Uit eigen onderzoek blijkt dat in de groep snelgroeiende bedrijven met hoge verliezen per saldo meer underperformers zitten dan outperformers. De risico’s zijn dus groot, zeker nu de rente oploopt, wat altijd ongunstig is voor bedrijven met hoge verliezen en schulden. raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Energiebedrijven in spotlight

De ESG-fondsen hebben de laatste maanden een wat mindere periode achter de rug, onder andere door de outperformance van (fossiele) energieaandelen. Toch verwacht JP Morgan dat de positieve ESG-trend op de lange termijn aanhoudt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Over de energiesector is JP Morgan ook te spreken, en dat niet alleen vanwege de hoge energieprijzen. Waarschijnlijk nog belangrijker is dat energiebedrijven op het gebied van governance (goed bestuur) grote vooruitgang hebben geboekt, wat gunstig uit kan pakken voor de winstmarges.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie