Column

Dividenduitkeringen in 2022 naar nieuw record

Na het enorme herstel in 2021 zullen dividenduitkeringen dit jaar nieuwe records te breken, zo is de verwachting van Janus Henderson Investors. Disclaimer: in deze visie zijn de beleggingsimplicaties van de oorlog in Oekraïne nog niet meegenomen.

Volgens de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index herstelden dividenduitkeringen in 2021 zeer sterk van dalingen uit de pandemie. Wereldwijde dividenduitkeringen stegen op onderliggende basis met 14,7% tot 1,47 biljoen dollar, een nieuw record.

Dividenden die in 2020 als gevolg van Covid-19 werden verlaagd, herstelden en bereikten in 2021 nieuwe records. De totale dividenduitkeringen bedroegen tot 1,47 biljoen dollar, een stijging van 14,7% op onderliggende basis. "Negen van de tien bedrijven verhoogden hun dividend of hielden het stabiel, wat op brede groei wijst."

Het herstel werd grotendeels aangejaagd door de mijnbouwsector, herstelde dividenden van vooral banken. In diverse landen sneuvelden records, zoals in de VS, Brazilië, China en Zweden. De stijging verliep echter het snelst in delen van de wereld waar in 2020 het meest op dividend werd gekort, vooral in Europa, het VK en Australië. De totale dividendgroei bedroeg in 2021 16,8%, mede aangejaagd door een recordaantal eenmalige speciale dividenden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Banken en mijnbouwbedrijven leiden de dividenddans

Banken en mijnbouwbedrijven waren in 2021 goed voor 60% van de dividendstijging van 212 miljard dollar in 2021. Een kwart van de stijging was afkomstig van bedrijven die hun dividenduitkeringen in 2021 hebben hervat na een onderbreking in 2020. Veel daarvan waren banken, waarvan de dividenden met 40% of 50,5 miljard dollar toenamen. "Omdat de beperkingen die toezichthouders in 2020 in veel landen hadden opgelegd kwamen te vervallen, konden de uitkeringen naar normalere niveaus terugkeren."

Meer dan een kwart van de dividendstijging van 212 miljard dollar was afkomstig van mijnbouwbedrijven die profiteerden van de stijgende grondstoffenprijzen. De recorduitkeringen op mijnbouwaandelen weerspiegelden hun winsten. De mijnbouwsector keerde in 2021 96,6 miljard dollar uit, bijna het dubbele van het vorige record uit 2019 en meer dan tien keer zoveel als tijdens de terugval in 2015- 2016. BHP was de grootste dividendbetaler ter wereld. "Slechts negen bedrijven waren verantwoordelijk voor een kwart van de dividendstijgingen, daarvan waren acht bedrijven banken of mijnbouwbedrijven."

"Meer dan een kwart van de dividendstijging in 2021 van 212 miljard dollar was afkomstig van mijnbouwbedrijven"

Maar Janus Henderson waarschuwt. "Omdat dit een zeer cyclische sector is zullen de uitkeringen van deze bedrijven naar normalere niveaus terugkeren zodra de grondstoffencyclus in een volgende fase belandt."

Maar andere sectoren doen ook mee aan dividendfeest

Het wereldwijde economische herstel maakte voor de sectoren duurzame consumentengoederen en industrie een dividendverhoging van respectievelijk 12,8% en 10,0% op onderliggende basis mogelijk.

De gezondheidszorgsector en de farmaceutische industrie zagen hun dividenden met 8,5% stijgen.

"Techbedrijven keerden 17 miljard dollar meer dividend uit"

Technologiebedrijven zagen aanhoudende winstgroei tijdens de pandemie en konden dan ook 17 miljard dollar meer dividend uitkeren, een stijging van 8,0%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Jane Shoemake van het Global Equity Income Team van Janus Henderson: "Door het opmerkelijke herstel in de bankensector, en de uitzonderlijke cyclische stijging van mijnbouwbedrijven zouden we de gestage verhogingen van sectoren als de technologiesector gemakkelijk over het hoofd kunnen zien."

Jane Shoemake van Janus Henserson Investors

Een derde dividendherstel kwam uit het VK en Australië

Geografisch gezien was de snelste dividendgroei afkomstig uit regio's waar in 2020 het meest op dividend werd gekort, zoals Europa, het VK en Australië. Dividenduitkeringen vestigden nieuwe records in een aantal landen, zoals de VS, Australië, China en Zweden.

Maar een derde van het totale herstel kwam uit slechts twee landen: Australië en het VK. Hier droeg een combinatie van stijgende mijnbouwdividenden en herstelde bankdividenden het meest bij aan de groei.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

80% meer Nederlands dividend

Volgens Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson, maakten Europese dividenden een sterke comeback in 2021. Jaar op jaar stegen Europese dividendbetalingen in totaal met 36,1%, meer dan de meeste andere regio’s in de index. De herstelde bankdividenden speelden de belangrijkste rol in deze stijging, zij waren goed voor twee derde van de groei."

"In 2021 keerden Nederlandse bedrijven voor 11,5 miljard dollar aan dividenden uit"

Nederland liep voorop bij de opleving van de dividenden in Europa, vooral omdat ING zijn betalingen herstelde. In 2021 keerden Nederlandse bedrijven voor 11,5 miljard dollar aan dividenden uit. Dat is weliswaar meer dan in 2020 - een totale stijging van 77,9% - maar dat is nog steeds aanzienlijk lager dan in 2019. Toen betaalden Nederlandse bedrijven 15,6 miljard dollar aan dividenden.”

Verhoging prognose

Vanwege de uitzonderlijk hoge uitkeringen in het vierde kwartaal en de verbeterde vooruitzichten voor 2022 heeft Janus Henderson zijn prognose voor het volledige jaar naar boven bijgesteld. Voor dit jaar verwacht Janus Henderson dat dividenden wereldwijd tot een nieuw record van 1,52 biljoen dollar zullen stijgen. Dat is een totale stijging van 3,1%, of 5,7% op onderliggende basis. In deze prognose is de oorlog in Oekraïne nog niet meegenomen. Of de prognose uitkomt, is dus nog maar zeer de vraag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Impact beleggen