Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Beleggingsconsensus 2022: Aandelen en grondstoffen favoriet

Niet Amerikaanse aandelen, maar aandelen uit Europa, Japan en de regio Pacific zijn vooral populair. De consensus over obligaties is nog negatiever dan een jaar geleden, concludeert Eelco Ubbels van Alpha Research.

Wat verwachten assetmanagers in 2022? De voorspellingen vlogen ons weer op de oren. De marketingafdelingen waren wederom actief met het verfraaien van de outlooks met prachtige foto’s, inzichtelijke infographics en tabellen.

Hoewel de ene outlook de andere niet is, zorgt de consensus ervoor dat uit al die meningen een duidelijk beeld naar voren komt.

Ter voorbereiding van het outlookseizoen begon ik met het lezen van The Wisdom of Crowds van de Amerikaanse journalist James Surowiecki. Daarna startte Alpha Research met het bepalen van het gemiddelde van 61 assetallocatievisies.

Aandelen en commodity's op overwegen

De 61 outlookrapporten 2022 vertegenwoordigen meer dan 40.000 miljard euro aan beheerd vermogen. Het overgrote deel van de strategen heeft aandelen en commodity's op overwegen staan. De gemene deler voor vastgoed en cash is neutraal en het advies om niet te alloceren naar obligaties is bijna unaniem.

Over de afgelopen twaalf maanden laten alle assetclasses groene cijfers zien, behalve de categorie fixed income. Meer dan 15% rendement voor aandelen, meer dan 20% voor vastgoed en meer dan 30% voor commodity's. Wie niet of weinig belegde in obligaties had weinig reden tot klagen.

De negatievere houding ten aanzien van obligaties wordt breed gedragen. Duidelijk positiever is de visie op cash en vastgoed. Over aandelen zijn de strategen positiever geworden, maar wel in mindere mate dan voor cash en vastgoed.

Regiovisie is lastig

Alpha Research leest al bijna tien jaar elke maand de assetallocatierapporten. Op basis van de statistieken blijkt dat het zeer moeilijk is voor strategen om structureel tot de beste regio-allocators te behoren. Beleggers die claimen structurele outperformance te behalen met regio-allocatie moeten misschien nog eens rekenen.

Wat dit jaar opvalt, is dat alle regio’s een positieve beoordeling krijgen. De zeer positieve visie op aandelen als beleggingscategorie werkt door naar regio’s. Voor 2022 zien de meeste assetallocators de beste kansen voor aandelen uit Europa, Japan en Pacific ex-Japan.

Amerika is te duur

Het is alweer een paar jaar geleden geleden dat Amerika niet op nummer 1 stond. Desondanks hadden Amerikaanse aandelen dit jaar de wind volop mee, mede door de sterke dollar. Voor Europese beleggers staat er voor Amerikaanse aandelen meer dan 30% op de borden.

Dat kon geen enkele regio bijhouden en nu is Amerika volgens de strategen echt te duur. Vergeleken met een jaar geleden is het enthousiasme voor Amerika afgenomen. Beleggers zien deze regio als het minst aantrekkelijk van allemaal.

Echter, ten opzichte van 2020 moeten emerging markets de grootste stap terug doen. In 2021 werden de opkomende markten als een veelbelovende regio gezien, maar met een marginaal positief rendement was de regio de underperformer van 2021. Voor dit jaar wordt de regio net iets aantrekkelijker gevonden dan de VS.

Vlucht in kwaliteit

De belangrijkste vraag voor obligatiebeleggers is wat gaat de rente doen. Met aftrek van inflatie is er voor beleggers in obligaties dit jaar geen positief rendement te behalen. Beleggers moeten op zoek naar een fixed income-oplossing met een return van meer dan 4% tot 5% om in reële termen nog rendement te maken.

De meest aantrekkelijke obligaties zijn te bevinden in de categorie emerging market debt, net als vorig jaar. De minst aantrekkelijke obligatiecategorie is wederom staatsobligaties.

En toch, als er volgend jaar iets onverwachts gebeurt en beleggers in kwaliteitsbeleggingen vluchten, dan profiteren juist staatsleningen.

Balanceren 

Maar zo ver is het niet. Ondertussen krijgen high yield-obligaties de consensusaanbeveling neutraal. Zij zijn de op-een-na-aantrekkelijkste obligatiecategorie. Kortom, in de obligatiesector zitten assetallocators in de meer risicovolle kant van het spectrum.

Ten opzichte van vorig jaar blijkt dat geen enkele obligatiecategorie dit jaar een positievere beoordeling. Investment grade- en high yield-obligaties moeten de grootste stappen achteruit doen.

Cash heeft in het renteloze tijdperk alleen een bufferfunctie. Binnen assetallocatie lijkt cash een barbell-strategie te kunnen vervullen. Ofwel, meer risico nemen met risicovolle assets en dan met cash zo balanceren om de volatiliteit te beheersen.

Voor 2022 kunnen wij meegeven: inflatie is een blijvertje. 

Ik wens iedereen een succesvol beleggingsjaar.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie