Ewout van Schaick is als hoofd multi-asset verantwoordelijk voor macro-economisch en beleggingsstrategie onderzoek en -ontwerp, tactische asset allocation (TAA) en het beheer van de mixfondsen en mandaten binnen Goldman sachs AM. Van Schaick is CFA charterholder en behaalde een Master Economie (1997) aan de Universiteit van Maastricht.
Column

Verstandig om wat winst te nemen

Heeft de beurs het beste gehad? "Het is nog lang geen herfst maar met wat meer balans in de portefeuille zijn we wel beter voorbereid op een minder stabiele nazomer." Ewout van Schaick doet een paar suggesties.

Ik heb zojuist mijn eerste Corona-vaccinatie ontvangen en ben meteen aan deze column begonnen, voordat een pijnlijke arm me in de weg kan zitten bij het typen. Nu de vaccinatiecampagne in de meeste Europese landen flink op stoom komt, de winkels en restaurants ons opnieuw ontvangen, en het weer zo waar echt zomers is geworden, willen we ons oude leven zo snel mogelijk oppakken. Toen ik afgelopen weekend het centrum van Utrecht in liep en de volle straten en terrassen zag, kreeg ik meteen de associatie met koeien, die na een lange winter op stal, eindelijk de wei weer in mogen.

Zomer op de beurs

We hebben allemaal de lente in de bol, maar voor beleggers is het al lang zomer. Financiële markten hebben immers het vermogen te anticiperen en worden al vrolijk als de kans op goed nieuws toeneemt. Wereldwijde aandelen staan inmiddels bijna 80% hoger dan de bodem vorig jaar. Door het sterke economische herstel, de versoepelingen in de afgelopen weken, en de nog steeds aanwezige fiscale en monetaire steun konden de aandelenmarkten hun rally doorzetten. Sterke winstcijfers over het eerste kwartaal, in Europa soms wel een verdubbeling t.o.v. vorig jaar, hielpen daar ook nog bij.

Maar wat staat beleggers te doen, nu alle mooie verwachtingen zijn uitgekomen en het goede nieuws al is ingeprijsd? Is het al tijd om ons voor te bereiden op de herfst? Zijn de oplopende inflatie en de vele bottlenecks in de economie reden om de portefeuille al voor de vakantie aan te passen?

In de eerste helft van 2021 konden beleggers de beste rendementen behalen door het aandelengewicht van hun portefeuille flink op te trekken. Binnen het Multi Asset-team van NN IP hebben we dat ook gedaan. Maar als u deze zomer, gevaccineerd en al, met een rustig gemoed op vakantie wilt, is het misschien verstandig om nu wat winst te nemen. De Goldilocks-omgeving begint de afgelopen weken langzaam te veranderen.

Meer onzekerheid

Inflatie zal deze zomer een veelbesproken onderwerp blijven, ook nadat de markt de stevige Amerikaanse inflatiecijfers deze week eenvoudig voor lief nam. Hoewel de stijgende prijzen waarschijnlijk van voorbijgaande aard zijn, neemt de kans op een structurele verandering langzaam toe. De wereldeconomie bevindt zich op onbekend terrein met ongekende bewegingen in vraag en aanbod, een groot aantal bottlenecks in de goederenmarkt en eerste tekenen van tekorten op de arbeidsmarkt. Dit zal in toenemende mate voor onzekerheid zorgen.

"Inflatie zal deze zomer een veelbesproken onderwerp blijven"

Door het snelle economische herstel en oplopende prijzen kan het beleid van centrale banken niet langer als vanzelfsprekend worden beschouwd. Voorlopig houdt de Fed vast aan haar opkoopprogramma van obligaties. Maar de discussie over ‘tapering’ van dit programma zal in de komende weken toenemen, omdat haar doelstellingen qua werkgelegenheid en de inflatie in zicht komen.

Aandelen minder aantrekkelijk

Een andere reden om wat voorzichtiger op aandelen te worden, is dat de winstgroei na een piek dit kwartaal zal afvlakken naar zo’n 10% in 2022. De stijgende input kosten (grondstoffen, chips, transport kosten, lonen en misschien zelfs hogere belastingen) zullen mogelijk extra tegenwind opleveren. Dit gebeurt op een moment dat zowel de aandelenwaarderingen en het optimisme van de beleggers hoog is. Geen van beiden geeft al een verkoopsignaal, maar alles bij elkaar wordt de rendements-risicoverhouding voor aandelen wel minder aantrekkelijk.

"Na een piek dit kwartaal zal de winstgroei afvlakken naar zo’n 10% in 2022"

Het is ook een goed moment om in de portefeuille wat meer van cyclische aandelen naar stabiele groei ter verschuiven. Naast posities in grondstoffen of financiële waarden is er nu ook weer een rol voor duurzame consumptiegoederen of technologie. In een omgeving waar winstgroei nog volop aanwezig maar aantrekkelijke waarderingen schaars, verwacht ik wel dat waarde het beter blijft doen dan groei, en daarvan kunnen Europese aandelen meer profiteren dan Amerikaanse.

Het is nog lang geen herfst maar met wat meer balans in de portefeuille zijn we wel beter voorbereid op een minder stabiele nazomer.

De informatie in zijn columns zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie