Nieuws

De vele valkuilen van dividendbeleggen

Aline Avzaradel van Capital Group ziet de komende jaren goede kansen voor dividendbeleggers, maar waarschuwt ook voor de valkuilen én voor bedrijven die liegen over hun balanspositie.

Bedrijven die hun dividend flink korten, zijn veelal gif voor beleggers. Het blijft meestal niet bij een lager dividend. De koers krijgt ook een tik. Soms gaan er tientallen procenten af zodra beleggers beseffen dat het dividend niet veilig is. 

Aline Avzaradel van Capital Group: “De sleutel tot succes is duurzame groei en niet hoge groei. Te snelle groei van dividenden kan leiden tot een lagere solvabiliteit en pay-out in de toekomst. Bedrijven die hun dividend over een lange periode kunnen verhogen, zijn vaak dezelfde die in staat zijn om hun winst en de kasstroom te laten groeien gedurende verschillende marktcycli en omstandigheden.”

Jaren 70

Avzaradel verwacht dat dividendbeleggen de komende jaren verder aan belang kan winnen. Zij wijst onder andere op de jaren 70 toen de inflatie net als nu hoog opliep. In die periode kwam de helft van het rendement op S&P 500 bedrijven uit dividend, tegenover een langetermijngemiddelde van slechts een derde. 

Eenvoudig is het vinden van bedrijven met een duurzaam dividend niet. Bedrijven die het meest voor de hand liggen, zijn vaak duur, wat ze onaantrekkelijker maakt.

Gezonde balans

Avzaradel selecteert op basis van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is uiteraard de balans. Een gezonde verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen beschermd een bedrijf in financieel turbulente tijden. Hetzelfde geld voor de vrije cashflow.

Door te focussen op de balans kunnen zogenoemde value traps worden voorkomen Value traps komen met name voor bij bedrijven die lange tijd volhouden dat ze een hoog dividend zullen uitkeren, tot plotseling blijkt dat de balans dit helemaal niet toelaat. In het ergste geval komt er dan ook nog eens een aandelenemissie overheen.

Commitment naar de aandeelhouders

De dividendgeschiedenis vertelt ook het nodige hoe veilig een dividenduitkering is. Hoe beter het trackrecord van een bedrijf, des te veiliger het dividend.

Hetzelfde geldt voor de marktpositie van een bedrijf. Is een bedrijf marktleider in een bepaalde sector, dan kan het stormen beter doorstaan en is het dividend veiliger.

Avzaradel houdt verder altijd de obligatiemarkt in de gaten, omdat die vaak wat sneller is in het herkennen van zwakke bedrijven en financiële stress in het algemeen.

Schuld

Het is overigens niet zo dat Avzaradel “dividend cutters” per definitie uitsluit. Er kunnen zich uitzonderlijke situaties voordoen die een dividendkorting noodzakelijk maken zonder dat het management daar schuld aan heeft.

Het grootste probleem zit hem bij bedrijven die tot de laatste minuut volhouden dat ze het dividend kunnen betalen, terwijl dat onrealistisch is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen