Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Beleggingshuizen blijven positief over aandelen

Weinig hele grote verrassingen in de nieuwste assetallocatie-consensus, samengesteld door Alpha Research. Wie belegt op basis van de consensus, koopt Japanse en Amerikaanse aandelen in de sectoren IT, energie, gezondheidszorg en financials.

Ook in september waren het de aanhoudende handelsconflicten tussen de VS en de rest van de wereld die de aandelenmarkten teisterden. De schade bleef beperkt door het positieve macro-economische nieuws over werkgelegenheid en consumentenvertrouwen.

China en andere emerging markets hadden het zwaarder te verduren doordat beleggers hun geld terugtrokken naar meer veilige havens, zoals Japan en de VS. Fixed income ervaart inmiddels de gevolgen van aanhoudende stijgingen van de rentetarieven in de VS en ligt er ook niet lekker bij.

Commodities en de sector energie daarentegen zitten duidelijk in de lift, omdat de olieprijs langer op een hoger niveau lijkt te blijven.

Tussenstand

De onzekerheid in de financiële markten zorgden voor een verdeeld beeld. Aandelen wereldwijd presteerden in september redelijk met +0,58% en +7,17% voor heel 2018.

Commodities blijven in 2018 voorop lopen met een stijging van bijna 15%. Dat is ruim het dubbele van equities. Ook september was weer een goede maand.

Aandelen emerging markets wisten zich niet te herstellen van de toch wel forse daling in augustus en kwakkelden verder met -0,42% Dit komt neer op een jaarrendement van -4,68%. Japan beleefde met een stijging van 3,15%, een opmerkelijk goede maand. 

Vooral neerwaartse advieswijzingen

Hoe verder? Equities blijft opnieuw de meest aantrekkelijke assetclass, maar het is nu wel de negende maand op rij dat het enthousiasme afneemt.

Cash kreeg in augustus voor het eerst de aanbeveling overwegen. Dit was maar van korte duur, want cash is weer terug naar neutraal. Deze categorie blijft na aandelen wel de meest aantrekkelijke beleggingsbestemming.

Het advies voor commodities laat opnieuw een kleine verschuiving zien van overwegen richting neutraal. Ook voor vastgoed een paar neerwaartse bijstellingen zonder dat de neutrale consensus in gevaar is gekomen.

Obligaties vormen de minst aantrekkelijke beleggingscategorie. De kleine positieve wijzigingen van de voorgaande maand zijn inmiddels weer teniet gedaan. Geen obligatiecategorie heeft nog het predicaat overwegen.

De assetallocatieconsensus van oktober 2018

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regioconsensus: Japan blijft nummer een

Japan blijft nipt de meest aantrekkelijke regio. De koopadviezen daalden weliswaar met 4,9% naar 45,1%, maar geen enkele assetmanager heeft nog een verkoopadvies staan.

Opkomende markten laten deze maand de scherpste daling zien. De positieve aanbevelingen daalden met bijna 10% tot 36,5%, terwijl het aantal negatieve aanbevelingen met meer dan 6% steeg naar 17,3%. De consensusaanbeveling verandert daarom van een overtuigend overwegen naar neutraal.

De positieve consensus voor de VS is vrijwel gelijk gebleven. Die voor Pacific (zonder Japan) ging omlaag van overwegen naar neutraal. De negatieve trend voor Europe blijft intact, waardoor het de status van de minst aantrekkelijke regio handhaaft.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: IT en energie aan kop 

De sector IT blijft de meest aantrekkelijke sector met 66,7% positieve aanbevelingen en geen enkele negatieve aanbeveling. Energie blijft ook deze maand de op een na aantrekkelijkste sector met 58,3% van de aanbevelingen op overwegen, een kleine daling van 3,2%.

De sector financials houdt nipt de aanbeveling overwegen, maar zakt wel een plaats in de rankig. Gezondheidszorg stijgt juist een plaatje op de ladder en heeft nu de derde plek in handen. Het percentage negatieve aanbevelingen daalde met 7,7% tot 0%, terwijl de positieve aanbevelingen met 10,9% stegen tot 30,8%.

Nuts blijft de minst aantrekkelijke sector. Er zijn vrijwel geen mutaties waardoor de consensusaanbeveling met nul positieve aanbevelingen bijzonder negatief blijft.

De trend bij telecom wordt iets minder zwartgallig. Er is weliswaar nog steeds geen enkele aanbeveling om deze sector te overwegen, maar het aantal negatieve aanbevelingen daalde wel met bijna 27% naar 50%.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Creditallocatie: EMD en linkers dan maar

Emerging markets debt blijft ook deze maand weer de meest aantrekkelijke obligatiecategorie, zij het wel ternauwernood. Het aantal positieve aanbevelingen daalde met 4,8% naar 37,8%, terwijl het aantal negatieve adviezen met 2,9% steeg naar 17,8%.

Het gevolg van deze wijzigingen is wel dat de consensus is gewijzigd van overwegen naar neutraal. Ook voor inflation linked bonds daalde het enthousiasme, waardoor deze categorie terugviel naar neutraal.

high yield-obligaties maakte een omgekeerde beweging. Door een lichte stijging van 5% van het aantal positieve aanbevelingen en een kleine daling van negatieve aanbevelingen klom deze categorie van onderwegen naar neutraal.

Voor corporate bonds veranderder er vrijwel niets aan de negatieve consensus. Over staatsobligaties werd de consensus ietsje positiever maar veel negatiever kon ook niet.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ultieme long/short-portefeuille

Wie belegt op basis van de consensus, en dat is zeker geen slecht idee, koopt Japanse en Amerikaanse aandelen in de sectoren IT, energie, gezondheid en financials.

Shortkandidaten zijn aandelen uit Europa in de sectoren telecom en nutsbedrijven. Kredietwaardige staats- en bedrijfsobligaties uit de volwassen landen kunnen het beste worden gemeden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatie-opinies van meer dan 50 fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden naar een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde, de trend van de aanpassingen en de grafieken aan bod om inzicht te krijgen in de asset allocatie-opinies. In absolute zin hoeft het gemiddelde niet allesbepalend te zijn.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie