Column

Waarin een minuscuul land kolossaal is

De Europese fondsenmarkt is op veel gebieden behoorlijk gefragmenteerd is. Maar als het gaat om de marktconcentratie van fund domiciles, dan is de situatie heel anders. Is dat een probleem? Detlef Glow van Lipper analyseert.

Volgens onze gegevens waren er in het eerste kwartaal van dit jaar 34 fondsvestigingen in Europa, samen goed voor 10,54 biljoen euro aan beheerd vermogen. Maar daarvan zijn de internationale fondsenhubs Luxemburg (33,56% marktaandeel) en Ierland (16,58%) verreweg de grootste fondslocaties. 

De overgrote meerderheid van de zogenaamde grensoverschrijdende fondsen (fondsen die in meer dan één land worden verkocht) zijn gedomicilieerd in deze twee landen, terwijl lokale fondsen (fondsen die zijn gevestigd in een enkel land en voornamelijk worden verkocht in dat land) een kleinere rol spelen.

Dat gezegd hebbende, ziet het gecombineerde marktaandeel van Luxemburg en Ierland (50,14%) er op dit moment niet uitzonderlijk dominant uit. Er zijn echter enkele onderliggende trends die het potentieel hebben om het marktaandeel van deze twee vestigingen aanzienlijk te verhogen.

Meer concentratie

Een van deze trends is de zogenaamde brexit. Hierbij rekent de fondsensector op een no-deal waarbij Britse vermogensbeheerders de fondsen, die voornamelijk worden verkocht aan continentale Europese investeerders, verhuizen naar de Europese Unie, dat wil zeggen naar Luxemburg of Ierland.

Daarnaast geven buitenlandse vermogensbeheerders die een UCITS-fonds willen lanceren, ook de voorkeur aan de internationale fondshubs, aangezien deze vestigingsplaatsen en de daarbij behorende dienstverleners goed bekend zijn. Dat is een grote hulp bij de distributie van fondsen.

Liever lokaal

Deze ontwikkelingen betekenen niet dat de domicilies van lokale fondsen niet langer kunnen groeien. Hoewel de Europese fondsverordening de EU als een interne markt beschouwt, geven een aantal institutionele beleggers nog steeds de voorkeur aan lokale fondsen vanwege lokale marktrichtlijnen dan wel specifieke regelgeving voor beleggers.

Waar zitten de Europese fondsen?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Grensoverschrijdende ETF's

Voor ETF's ziet het beeld er totaal anders uit, aangezien de twee internationale fondsvestigingen (Luxemburg en Ierland) samen maar liefst 78,95% van het beheerde Europese ETF-vermogen vertegenwoordigen. De vijf grootste ETF-vestigingsplaatsen beheersen 99,10% van de totale Europese markt. Deze consolidatie in de ETF-markt is niet meer dan logisch, doordat, ETF's echte grensoverschrijdende producten zijn en promoters daarom logischerwijs de voorkeur geven aan de internationale fondshubs.

Dat wil niet zeggen dat er in de ETF-markt geen behoefte bestaat aan lokaal gevestigde fondsen. Integendeel zelfs. Duitsland (8,87%), Frankrijk (7,73%) en Zwitserland (3,55%) zijn allemaal markten waar met name institutionele beleggers door regelgeving graag kiezen voor lokaal gedomicilieerde producten.

Toen iShares bijvoorbeeld meldde dat het zijn Duitse vestiging zou sluiten en het beheerde vermogen begin 2018 wilde verplaatsen, kreeg het de nodige negatieve feedback van klanten. Daarop besloot iShares het Duitse filiaal te behouden met de bijbehorende lokale fondsen.

Uitzondering VK

Een land waar we nog wel een groeiende vraag naar lokale fondsen kunnen zien, is het Verenigd Koninkrijk. Aangezien brexit de grensoverschrijdende fondsregulering in Europa in de war schoppen, is in het VK een groeiende vraag naar lokaal gevestigde ETF's te verwachten.

De Europese ETF-markt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dynamiek

Al met al kan worden gezegd dat de Europese fondsenmarkt hoofdzakelijk is gestructureerd door de vraag van beleggers en fondsuitgevers en daarom als efficiënt kan worden beschouwd.

Ook deze markt is niet statisch. Veranderende regelgeving biedt fondsontwikkelaars ruimte tot meer efficiëntie en kostenbesparingen, zonder dat dit hun verkoopinspanningen verstoort. 

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Duurzaam beleggen