Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Vooruitblik: KW3-cijferseizoen

We gaan los met Takeway, Fagron, JPMorgan, Wells Fargo, Citi, BoA en BlackRock. Mario Draghi speecht en ruim rondje langs velden.

 

Deze week komen de eerste vier Amerikaanse grootbanken met KW3-cijfers. En wat doen ze het goed. Financials voeren zelfs de beursrally aan, het is de snelst stijgende sector. BlackRock komt ook met cijfers en waarschijnlijk gaat het beheerd vermogen al aardig richting 6 biljoen dollar.

 

 

Niet alleen in Amerika gaat het hard, wat dacht u van ABN Amro? Dat versnelt de trend en loopt uit op ING.

 

Daarmee... Juist. Dit viel me vrijdag op. Moet u kijken, twee retweets maar. Het interesseert (tot mijn verbazing) niemand. Dat was bij verlies wel anders geweest.

 

 

Al onze financials doen het beter dan de markt. Mooi momentum voor de staat om ook de Volksbank (het voormalige SNS Reaal) naar de beurs te brengen, maar tenzij een nieuwe regering anders beslist, gaat dat nog zeker twee jaar duren. Niettemin denk ik dat eind 2008 niemand dit had durven dromen.

Over hoe gezond of ongezond de huidige markt, had ik vrijdag al een heel verhaal over, met onder meer onderstaande grafiek die de historsiche waarderingen van aandelen en obligaties laat zien en hun onderlinge samenspel. Want het is begrijpelijk dat u in deze beruchte beursmaand de markt niet lekker zit.

Feit is dat aandelen vrijwel nooit eerder (alleen in een paar beruchte jaren) zo duur waren als nu en (staats)obligaties al helemaal. Waarom is de term Twin Bubble eigenlijk nog nooit gevallen? Nou, dan heb ik 'm bij deze verzonnen. Niet dat ik het denk, maar hij ligt voor de hand.

 

 

KW3-cijferseizoen

Beurzen op toppen of all time highs, economie op stoom, volatiliteit stilgevallen en volop geopolitieke spanningen en onzekerheden zijn er aan de vooravond van het KW3-cijferseizoen, dat deze week dus start. Dinsdag om 07:00 uur belt Takeaway als eerste aan met een trading update en vrijdag heeft Fagron cijfers.

Over Fagron had ik deze week al een heel verhaal, want dat is tien jaar genoteerd. Dan Takeaway, dat uiteraard een groot succes is sinds de beursgang. U ziet wel, typisch voor een groeiaandeel, hoe het aandeel wordt gedreven door events, cijfers en persberichten. Daar tussenin is het letterlijk stilte en stilstand.  

Let bij de cijfers op de marketinguitgaven van Takeaway en haar marktaandeel in Duitsland, de grootste en belangrijkste markt voor thuisbezorgers. Het concern zou zelfs winst maken als het niet zoveel aan marketing zou uitgeven, maar dat is de keuze die het maakt: eerst markt veroveren, dan geld verdienen.

 

Ondertussen in de VS...

In de VS mag u JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America en Citigroup verwachten. Citigroup? Pikant, op 31 oktober is het tien jaar geleden dat de toen onbekende Oppenheimer-analiste Meredith Whitney in één klap beroemd met haar rapport dat Citigroup in feite compleet toast was. Het sloeg in als een bom.

Bij BlackRock is het vooral voor fondsenhuizen en vermogensbeheerders interessant te zien hoeveel geld er nu weer in ETF's of trackers is gestroomd via dochter iShares. Delta Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij die doorkomt met haar rapportage. Misschien is er impact op en reuring bij Air France-KLM.

Kan niks zijn, kan alles zijn: ECB-president Mario Draghi speecht donderdag. Hij kan een onschuldig praatje houden, of ineens uit de doeken doen hoe en wanneer de bank haar monetaire verruiming gaat afbouwen. Wie weet. Agendatechnisch is dit wellicht meer het Ongeleide Projectiel dan de Klapperrr van de Week.

Let verder op de Duitse en Amerikaanse inflatiecijfers en detailhandelsverkopen en vacatures (JOLTS) uit de VS, de belangrijkste data deze week. Het Fed Beige Book laat de markt meestal koud.

9 oktober
00:00 Beurs Tokio dicht
03:45 China Caixin services PMI sep
08:00 Duitsland industriële productie aug 0,7% MoM

10 oktober  
08:00 Duitsland handelsbalans aug 20,3B
07:00 Takeaway.com KW3-trading update
08:45 Frankrijk industriële productie aug 0,4% MoM
10:00 Italië industriële productie aug 0,2% MoM
10:00 VK industriële productie aug 0,2% MoM
12:00 VS NFIB bedrijfsvertrouwen sep

11 oktober 
09:00 Spanje inflatie CPI aug 0,2% MoM
14:00 BlackRock KW3-cijfers
14:00 Delta Air Lines KW3-cijfers
16:00 VS JOLTS aug
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed notulen

12 oktober 
08:00 Fagron KW3-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI sep 1,1%
12:00 EU industriële productie aug 0,5% MoM
14:00 JPMorgan Chase KW3-cijfers
14:00 Citigroup KW3-cijfers
14:30 VS inflatie PPI sep 0,4% MoM
14:30 VS jobless claims
16:30 Speech ECB-president Mario Draghi

13 oktober 
07:00 China handelsbalans sep 39,5B
08:00 Duitsland inflatie CPI sep 0,1% MoM
10:00 Italië inflatie CPI sep
14:00 Wells Fargo KW3-cijfers
14:00 Bank of America KW3-cijfers
14:30 VS inflatie CPI sep 0,6% MoM
14:30 VS detailhandelsverkopen sep 1,7% MoM
16:00 VS bedrijfsvoorraden aug 0,4% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan okt 95,4

 

Kiek op de Grafiek

Moeten we de dollar bedanken, of onze bedrijven dat de winsten, omzetten en outlooks een nog betere kant uitgaan. Dat vertelt het plaatje nooit, maar er staat wel een nieuwe, hogere, verschgedraaide top voor de AEX op het bord. Of u nu technisch geschoold bent of niet, een opgaande trend is het. 

 

 

De Nederlandse DAX, de AEX herbeleggingsindex, zette de week zelfs een nieuwe all time high neer.

 

Nieuw toppen en highs OK, maar er wordt niet echt om de aandelen gevochten op de vloer. Het is vooral dutjes doen en dan af en toe wat kopen, als u de AEX VIX Index (volatilteit) ziet.

 

Op Wall Street is het zelfs nog erger, daar zette de S&P 500 VIX Index zelfs een all time low slotstand neer. Long VIX gaan lijkt een appeltje-eitje, maar dat is alleen zo snel u als u binnen enkele uren, dagen en hooguit weken gelijk krijgt. Anders kan dit duur spelletje worden door de torenhoge kosten.

 

Terug naar de indices zelf, want de AEX presteert goed in EU- of euro-verband. Zeker in vergelijking met de Spaanse Ibex 35, die 10% onder haar top dit jaar staat.

 

De DAX 30 wel, maar de Eurostoxx 50 heeft ook nog geen nieuwe top neergezet.

 

De S&P 500 deed alweer all time hightje en en hoe. Ondanks een stijgende dollar nog wel.

 

De Nasdaq 100, de technogie-index van de VS, kan er ook wat van. Wat een opgaande trend, zeg. Nee, dit kan niet eeuwig zo doorgaan, maar er op voorsorteren en uiteindelijk een keertje gelijk krijgen, kan desondanks veel duurder uitpakken dan gewoon dom mee surfen. 

 

Als het goed is krijgen we deze week een nieuwe regering, maar ik kan me niet voorstellen dat we hier een bliepje gaan zien, of in EUR/USD. De AEX kan u al helemaal vergeten, want die verdient het gros van haar geld in het buitenland in dollars. Onze rente dus en daar valt niet veel over te zeggen.

 

Dat geldt ook voor de Duitse rente. Iets omhoog, maar bijzondere niveaus zijn nog ver weg. 

 

De Spaanse rente is opvallend rustig gelet op het gedoe op en rond Catalonië. Wat heet, de rente is zelfs iets gedaald. Alles nog onder diepe ECB-verdoving is wellicht de verklaring.

 

De Amerikaanse rente loopt daarentegen op. Moeilijk in te schatten, maar toch. Nog deze maand hoopt president Donald Trump bekend te maken wie volgend jaar de nieuwe Fed-voorzitter wordt en dat kan voor beweging zorgen. Want wordt het een havik, duif, kameleon of wandelende tak?

 

Intussen bij EUR/USD: de AEX heeft het dollarwindje weer mee. In KW3 dus tegen en dat gaat u in de cijfers terugzien.

 

Die stijgende dolar is er mede debet aan dat de olieprijs weer een weigering heeft. Niettemin doen Royal Dutch Shell, SBM Offshore en Brunel het erg goed. Fugro en Vopak minder.

 

Wat voor driehoekje moet ik nu weer tekenen, lijkt goud zich af te vragen.

 

Als u mijn opvatting wilt weten: blockchain technologie gaat veel sectoren op hun kop zetten, net als het internet twintig jaar geleden. De digitale munten die er nu zijn hebben echter geen intrinsieke waarde, in my humble opinion. En dan is het wat de gek er voor geeft... 

 

Prettige zondag verder en succes dez week.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Assetallocatie