Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Column

Zijn alternatives een muizenval?

Alternatieve beleggingen zijn een populair speeltje onder institutionele beleggers, maar hun rol wordt overschat.

Alternatieve beleggingen worden met name door institutionele beleggers graag aangewend als middel om binnen de portefeuille extra spreiding te creëren. Daarvoor betalen deze grote jongens graag een paar procentjes extra, want over het algemeen behoren hedgefunds en private equity, REIT's en infrastructuur (de vier traditionele alternatieve beleggingen) niet tot de goedkoopste beleggingsvehikels. Om nog maar te zwijgen van de geringe liquiditeit. 

Larry Swedroe, de kritische columnist van CBS Moneywatch die vorige week al de hype rond low volatility op de korrel nam, is geen fan van alternatives. Spreiding aanbrengen is prima, vindt Swedroe, maar doe dat dan met goedkope en liquide ETF's en op basis van criteria die ook echt spreiding toevoegen. Want die risicodempende diversificatie is volgens Swedroe niet alleen duurbetaald maar ook nog eens schromelijk overschat.

Hij baseert zich daarbij op cijfers uit een recente studie naar het verschil tussen diversificatie vai alternatives enerzijds en op basis van risicopremie anderzijds: 'The Tortoise and the Hare; Risk premium versus Alternative Asset Portfolio's'. Daarbij werd gekeken naar een periode van 20 jaar, van 1990 tot en met 2009.  Over die periode bleek de correlatie van de alternatives met de aandelenmarkt hoog. Erg hoog. 

Stichting Correlatie
Hedgefunds hadden een correlatie van liefst 0,79 met aandelen, private equity scoorde bijna net zo hoog: 0,71. REIT's en infrastructuur kenden wel een lagere correlatie, van respectievelijk 0,59 en 0,58. Daar tegenover stond dat andere factoren binnen de aandelenmarkt (die nu gebruikt worden onder het mom van factorbeleggen) een veel lagere tot zelfs negatieve correlatie vertoonden:

  • 0,27 voor size (smallcaps)
  • 0,14 voor opkomende markten
  • -0,32 voor value en
  • -0,04 voor momentum

Volgens de onderzoekers zorgt de risicopremie van bepaalde groepen aandelen voor aanzienlijk betere spreiding dan alternatieve beleggingen. Bovendien zou het rendement van een factor-aandelenportefeuille vergelijkbaar zijn met dat van een endowment fund - de uitvinders van diversificatie door middel van alternatives - maar tegen veel lager risico. Wat wel echte diversifiactie oplevert volgens de onderzoekers zijn hout en grondstoffen, met een lage correlatie van rond de 0,05.

Morgen kijken we naar het halfjaarrapport van onderzoeksbureau Preqin, dat onderzoek deed naar institutionele beleggers en hun beleggingen in alternatives. het zal u wellicht verbazen, maar ik verklap alvast dat die grote jongens over het algemeen heel tevreden zijn over hun alternatives en over het algemeen voornemens de weging ervan uit te breiden.


 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie