Gemiddeldes vertellen slechts het halve verhaal Een gemiddeld rendement kan misleidend zijn. Rubin Miller heeft liever een reeks saaie jaren dan een paar spectaculaire, naar boven en beneden, met uiteindelijk hetzelfde gemiddelde. 31 januari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Yes, de MSCI World is in 2023 met 24% gestegen. Ruim voldoende om het verlies van 18% uit 2022 goed te maken. Niet echt, zegt Rubin Miller van Peltoma Capital Partners in zijn blog Fortunes & Frictions. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over deze twee jaar is slechts 1,7% per jaar. Bloedheet en ijskoud Zo zijn er meer voorbeelden waarom gemiddeldes misleidend zijn. Miller geeft het voorbeeld van Austin Texas, waar de gemiddelde temperatuur een heerlijke 22 graden Celsius is als alle maanden even zwaar tellen. Maar in werkelijkheid zijn er een paar ijskoude maanden in de winter en bloedhete in de zomer. Het weer in Austin is daardoor meestal ver verwijderd van het ideale klimaat in een stad als Los Angeles waar het altijd aanvoelt als 22-23 graden Celsius. Volataliteit Zo is het bij beleggen ook. Feitelijk geldt dat hoe minder volatiliteit er is hoe beter dat is voor de portefeuille, nog los van de paniekverkopen als de koersen weer eens naar beneden duiken. Twee achtereenvolgende jaren met +8% zijn meer waard dan eerste een jaar met min 10% gevolgd door een met een plus van 26%, terwijl het gemiddelde in beide gevallen 8% is. Met dit in het achterhoofd pleit Miller voor een portefeuille met veel aandacht voor het reduceren van de volatiliteit. Dat kan bijvoorbeeld door een brede spreiding over groei- en waardeaandelen en obligaties met korte en lange looptijden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.