Indexbeleggers doen het nog niet zo slecht Beleggers met indexfondsen zijn beter af, ondanks de grote verliezen die ze hebben geleden. Het had veel erger kunnen zijn. 14 juli 2022 09:00 • Door IEXProfs Redactie Het klinkt gek, maar financieel blogger Jonathan Clements vindt dat beleggers in wereldwijde indices, zoals de Vanguard Total Stock Market ETF en de Vanguard Total Bond ETF blij moeten zijn met de verliezen die ze hebben geleden, van respectievelijk ongeveer 20% en 10%. Het had namelijk veel erger kunnen zijn. Ze hadden ook kunnen beleggen in : 1. Crypto’s Bitcoin is nog een van de beter presterende digitale munten dit jaar met een verlies van bijna 60%. Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash staan allemaal rond de 70% in het rood. 2. Spac’s Een paar jaar geleden waren ze nog de “talk of the town”. Nu duiken de special purpose acquisition companies in een bodemloze put. Clements geeft een paar voorbeelden van ETF’s die beleggen in een mandje spac’s. De slechtst presterende is De-SPAC ETF met een min van 63%. de Defiance Next Gen SPAC Derived ETF staat op een verlies van 36% en Morgan Creek Exos SPAC Originated ETF heeft een derde van zijn waarde verloren. 3. ARK Cathie Wood was in 2020, toen het geld nog aan de bomen leek te groeien, met haar fonds ARK Innovation een ster aan het beursfirmament. 153% kreeg het fonds dat jaar erbij, om vervolgens in 2021 23% te verliezen en dit jaar nog eens 50%. Het fonds is daarmee terug op het niveau van 2019. 4. NFT's Non fungible tokes, ook zo'n hype uit de coronatijd. De Defiance Digital Revolution ETF geeft het wel en wee bij deze beleggingscategorie goed weer. Het voorlopige resultaat dit jaar -65%. Diversificatie Beleggers in de breedgespreide Vanguard ETF’s deden ondertussen iets slims: Ze hadden een brede spreiding over aandelen en obligaties uit de hele wereld. Voor beleggers in de VS en Europa was dat gunstig omdat emerging markets het dit jaar toch net even iets beter doen. Ze belegden in waardeaandelen. Jarenlang was dat geen pré, maar de laatste driekwart jaar wel degelijk. Ter vergelijk: Vanguard heeft ook een value-ETF en die heeft dit jaar minder dan 10% verloren. Wel verlies dus, maar veel minder dan het gemiddelde. Groeiaandelen staan daarentegen bijna 30% in de min. Bij obligaties had het ook veel erger kunnen zijn. Beleggers die begin dit jaar zwaar hebben ingezet op langlopende obligaties met hoge rentebetalingen komen bijvoorbeeld bedrogen uit. Alle obligatiefondsen met het woord “long term” erin staan namelijk op grote verliezen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.