IEX Fonds 40 loopt verder uit In de strijd tussen de actieve IEX Fonds 40 en de passieve IEX Index 20+ boekte de IEX Fonds 40 in mei nieuwe successen. De voorsprong werd verder uitgebouwd. Wie trokken de actieve fondskar? 7 juni 2017 15:30 • Door Rob Stallinga Het was aan de vooravond van 2017 beloofd en ja, de belofte kwam uit. Na jaren waarin passieve fondsen de actieve concurrentie steeds weer achter zich lieten zou het dit jaar anders worden. Actieve fondsmanagers zouden eindelijk hun waarde weer kunnen bewijzen en daarmee de hogere fondskosten rechtvaardigen. En zo geschiedde. De actieve IEX Fonds 40 stond na vijf maanden handelen op een plus van 6,58%. De pasieve concurrent, de IEX Index 20+, moest met een plusje van 3,91% vooralsnog het antwoord schuldig blijven. Sterke outperformance IEX Fonds 40 in 2017 Ook in mei versloeg de IEX Fonds 40 (+0,64%) zijn passieve tegenhanger (-0,11%). IEX Fonds 40 liep in mei verder uit Stijgers & dalers Aandelen Japan en Nederland deden het wederom goed. Het Nederlandse smallcapfonds Teslin Darlin boekte in mei zelfs een winst van 3,77% waardoor het rendement ytd uitkwam op bijna 30%. Het is daarmee het best presterende fonds van de IEX Fonds 40. By far. De nummer 2, het Kempen Orange Fund, dat ook in Nederlandse smallcaps belegt, rendeerde met een kleine 20% een stuk minder, al zullen de aandeelhouders van het Orange Fund verder niet klagen. Andere fondscategorieën, die het in mei goed deden, waren Europese aandelen, Europees vastgoed, ouderwetse grondstoffen. Verliezers waren er ook. Het normaal sterk presterende Robeco Asia-Pacifics Equities verloor in mei 2,16%. Het Fidelity Funds America boete een min van 3,36%. Verder was mei vooral een vervelende maand voor beleggers met een voorkeur voor de wat meer risicovollere obligaties. Zowel high yield als EMD verloor flink (gemiddeld meer dan 2%) aan waarde. De prestaties van alle 40 IEX Fonds 40-fondsen in mei 2017 Klik op de afbeelding voor de performance van de IEX Fonds 40 in pdf Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.