Pensioenfondsen moeten harder worden Pensioenfondsen moeten bedrijven en beleggingsfondsen dwingen tot lagere bonussen. 27 oktober 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen moeten de macht die zij hebben als grootaandeelhouder veel vaker inzetten om (belachelijk) hoge bonussen voor fondsmanagers en andere bestuurders bij bedrijven te bestrijden. Dat zegt Tim Burggraaf, partner bij het internationale consultancybedrijf Mercer. Volgens Burggraaf is het hard nodig dat pensioenfondsen meer 'met de voeten stemmen' tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het vertrouwen bij pensioendeelnemers te herstellen. Die verwachten namelijk steeds meer dat pensioenfondsen bij hun beleggingen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Exorbitant hoge betalingen aan managers van beleggingsfondsen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven horen daar niet bij. Met de voeten Burggraaf: “Pensioenfondsen kunnen hun macht als grootaandeelhouder inzetten om dit af te dwingen, en als niks helpt, kunnen ze desnoods van fondsmanager wisselen.” Dat hoeft volgens Burggraaf niet ten kosten te gaan van de beleggingsrendementen. Nederlandse pensioenbeheerders zoals APG en PGGM hebben de laatste jaren de druk op de bedrijven waarin ze beleggen al flink verhoogd. Een zekere terughoudendheid blijft echter altijd voorhanden omdat ze ook weer niet bekend willen staan als extreem activistische aandeelhouders. Duurzaamheid Volgens Burggraaf verwachten pensioendeelnemers dat wel, althans zeker daar waar het gaat om zaken die strijdig zijn met wat algemeen wordt gezien als maatschappelijk verantwoord. Mercer heeft daartoe ook mensen geïnterviewd, en kwam tot de conclusie dat dit verlangen naar een eerlijk pensioen vooral bestaat bij al gepensioneerden. Jongeren verlangen vooral meer financiële transparantie van de pensioenbeheerders. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.