Pensioenfondsen moeten harder worden Pensioenfondsen moeten bedrijven en beleggingsfondsen dwingen tot lagere bonussen. 27 oktober 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen moeten de macht die zij hebben als grootaandeelhouder veel vaker inzetten om (belachelijk) hoge bonussen voor fondsmanagers en andere bestuurders bij bedrijven te bestrijden. Dat zegt Tim Burggraaf, partner bij het internationale consultancybedrijf Mercer. Volgens Burggraaf is het hard nodig dat pensioenfondsen meer 'met de voeten stemmen' tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het vertrouwen bij pensioendeelnemers te herstellen. Die verwachten namelijk steeds meer dat pensioenfondsen bij hun beleggingen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Exorbitant hoge betalingen aan managers van beleggingsfondsen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven horen daar niet bij. Met de voeten Burggraaf: “Pensioenfondsen kunnen hun macht als grootaandeelhouder inzetten om dit af te dwingen, en als niks helpt, kunnen ze desnoods van fondsmanager wisselen.” Dat hoeft volgens Burggraaf niet ten kosten te gaan van de beleggingsrendementen. Nederlandse pensioenbeheerders zoals APG en PGGM hebben de laatste jaren de druk op de bedrijven waarin ze beleggen al flink verhoogd. Een zekere terughoudendheid blijft echter altijd voorhanden omdat ze ook weer niet bekend willen staan als extreem activistische aandeelhouders. Duurzaamheid Volgens Burggraaf verwachten pensioendeelnemers dat wel, althans zeker daar waar het gaat om zaken die strijdig zijn met wat algemeen wordt gezien als maatschappelijk verantwoord. Mercer heeft daartoe ook mensen geïnterviewd, en kwam tot de conclusie dat dit verlangen naar een eerlijk pensioen vooral bestaat bij al gepensioneerden. Jongeren verlangen vooral meer financiële transparantie van de pensioenbeheerders. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.