Private markets blijven populair bij instituten Private markets blijven erg populair bij institutionele beleggers, zo blijkt uit een onderzoek van bfinance. Maar de voorsprong op 'gewone' aandelen en obligaties neemt wel af. 21 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers waren het laatste jaar vooral geïnteresseerd in private markets. Dat is alles wat buiten de beurs om gebeurt, van private equity tot private debt. 48% van de nieuwe mandaten ging in de 12 maanden tussen 30 september 2022 en 30 september 2023 naar vermogensbeheerders op het gebied van private markets. Bij aandelen is dat 21%, obligaties 20% en “diversifying strategies” 10%. bfinance Dat klink veel, maar het is in werkelijkheid een grote daling ten opzichte van een jaar eerder toen private markets nog 61% van de taart uitmaakten. Aandelen en obligaties halen wat dat betreft in. Dat blijkt uit een onderzoek van bfinance, een consultant van institutionele beleggers. Minder kapitaal De totale kapitaalstroom van institutionele beleggers naar vermogensbeheerders vertraagden in die 12 maanden flink, vermoedelijk vanwege het zware beursjaar 2022 en de moeilijke economische situatie. Qua fondsenwerving zou 2023 wel eens het zwakste jaar kunnen worden in tenminste vijf jaar. Binnen de private markets was private debt de dominante factor. Equity Bij aandelenmandaten zochten institutionele beleggers vooral naar aanbiedingen op het gebied van global equity (48%), ofwel beursgenoteerde aandelen uit grote industrielanden. Emerging markets waren met 24% ook redelijk populair. De grootste stijging (van 0% naar 14%) zat bij beursgenoteerd vastgoed, maar dat had te maken met het compleet wegvallen van dit segment het jaar ervoor. Fixed income Bij de obligaties was er een grote stijging van de mandaten voor investment grade vastrentende waarden (inclusief staatsobligaties). Binnen fixed income ging ruim 50% van de nieuwe mandaten naar dit marktsegment. Emerging markets debt kelderde daarentegen van 46% naar 5%, terwijl het percentage bij high yield terugliep van 38% naar 18%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.