Soros leert Europa een lesje George Soros vreest een Brexit, want de gevolgen zouden erger kunnen zijn dan de crisis van 2007/2008. 30 juni 2016 13:50 • Door Rob Stallinga Gisteren was miljardair, superbelegger en filantroop George Soros in het Europese parlement om de aanwezigen bij te praten over de financiële effecten van een Brexit. Zelfs de ergste doemdenkers zullen geschrokken zijn van Soros' vergezichten. Hoewel de aandelenkoersen de laatste dagen weer vrolijk de weg omhoog hebben gevonden, vergelijkt Soros de gevolgen van Brexit met de financiële crisis in 2007 en 2008. Soros: "Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken."Soros werd in een klap beroemd toen hij in 1992 succesvol op een devaluatie van de pond speculeerde. Hoewel hij voorafgaand aan het referendum rekende op een devalutatie van de pond met 20% als het Brexitkamp zou winnen, zat Soros tijdens de stemming long. Hij zegt dat hij met andere beleggingen wel heeft verdiend aan de verrassende uitkomst. Duitsland schuld Soros is allesbehalve positief over de economische toekomst van Europa. Volgen hem leverde de bezuinigingspolitiek Europa een economische achterstand op, die in de huidige situatie moeilijk kan worden goedgemaakt. Schuldig aan de bezuinigingsdrift is Duitsland, dat volgens Soris te bang is voor overheidsschulden, waardoor noodzakelijke stuimuleringsuitgaven niet konden worden gepleegd. "Zodra de economie weer groeit, verdwijnen de problemen vanzelf." Soros roept de Europese leiders op om Groot-Brittannië niet te straffen, noch de Britse zorgen te negeren. "Europa moet de eigen fouten onder ogen zien, net als het democratische tekort van de huidige EU-instituties." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.