China exporteert deflatie en nieuwe geopolitieke spanningen De Chinese export veert op, mede geholpen door omvangrijke prijskortingen. Dat werkt zowel inflatieverlagend als conflictverhogend, schrijft David Rees, econoom opkomende markten bij Schroders. 22 januari 2024 14:00 • Door Gastauteur IEXProfs Hoewel China's export zich in de tweede helft van vorig jaar herstelde, zijn er tekenen dat bedrijven in sommige sectoren gedwongen zijn kortingen te geven om hun reservecapaciteit op te ruimen. De nominale exportgroei is bijvoorbeeld maar langzaam weer op gang gekomen, maar in termen van volume is de export snel gegroeid, volgens berekeningen van Schroders met 15-20% j-o-j in november. Een deel van de discrepantie tussen het volume en de waarde van de export lijkt te wijten aan het effect van de grondstofprijzen. De Chinese exportprijzen in het verleden waren altijd sterk gecorreleerd met de grondstoffenprijzen, met name de energieprijzen. Dit is logisch aangezien China sterk afhankelijk is van de invoer van grondstoffen, waardoor ze een belangrijke factor zijn voor de productiekosten. Exporteren met korting Momenteel is er echter een ongewoon groot verschil tussen de grondstoffenprijzen en de exportprijzen, wat betekent dat fabrikanten, geconfronteerd met onvoldoende binnenlandse vraag, hun prijzen moeten verlagen om voldoende buitenlandse vraag te genereren om het overtollige aanbod op te nemen. De grootste prijsdalingen lijken zich voor te doen in de staalsector, waar de aanhoudende baisse op de huizenmarkt de binnenlandse vraag heeft doen afnemen. Voorspellingen voor een trage wereldwijde groei in de komende paar jaar suggereren dat meer bedrijven gedwongen kunnen worden om hun prijzen te verlagen. Schroders verwacht slechts een trage groei van het wereldwijde BBP van 2,2% in zowel 2024 als 2025, omdat de wereldeconomie desinflatoir blijft en de ontwikkelde markten grotendeels stagneren. Het exporteren van deflatie zou helpen om de goederenprijsinflatie wereldwijd te verankeren, wat de wereldeconomie ten goede zou kunnen komen nu de centrale banken de komende maanden de rente gaan verlagen. Chinese kortingen werken averechts Hoewel kortingen door Chinese exporteurs de grote centrale banken kunnen ontlasten in hun strijd om de prijsstabiliteit te herstellen, kan het op de lange termijn averechts werken. Korten om overtollige capaciteit kwijt te raken, zal immers leiden tot een chronische druk op de winstmarges van Chinese bedrijven en op de aandelenrendementen. Bovendien, als een toenemend aantal bedrijven gedwongen wordt om goedkope goederen te dumpen op de wereldwijde exportmarkten, zal dit tijdens de Amerikaanse verkiezingsrace waarschijnlijk het anti-China sentiment aanwakkeren en de trend van deglobalisering verder versnellen. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.