Cashberg langs de lijn gaat nergens naartoe Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors gelooft er niets van dat de gigantische hoeveelheid geld die nu in geldmarktfondsen is geparkeerd binnen afzienbare tijd naar de aandelenmarkt wordt gealloceerd. 17 april 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Tal van strategen verwachten dat de enorme wall of cash die momenteel langs de zijlijn staat wel eens snel naar de aandelenmarkt kan stromen om zo de koersen verder de lucht in te jagen. Het klopt inderdaad dat er een recordhoeveelheid aan geld in geldmarktfondsen is gestoken. Mocht voor dat geld aandelen worden gekocht, dan is het koers opdrijvend effect groot. Ook dat is helemaal waar. Wachten op Godot Ik denk alleen dat het geld in geldmarktfondsen nergens naartoe gaat. Sterker, de totale berg aan cash in de wereld stijgt, dus de kans is groter dat geldmarktfondsen alleen maar meer kapitaal tegemoet kunnen zien. Wachten totdat grote sommen geld de geldmarktfondsen verlaten, kan wel eens Wachten op Godot worden. U weet wel, dat toneelstuk van Samuel Becket over twee mannen die bij een eenzame boom wachten op ene Godot, die nooit komt opdagen. Want waarom zouden beleggers, particulier en institutioneel, kapitaal uit geldmarktfondsen halen? Prima rendement, minimaal risico Met een risicoloze vergoeding van tegen de 4% in Europa en 5,5% in de VS, die geldmarktfondsen tegenwoordig bieden, is het voor defensieve beleggers niet heel aanlokkelijk om de aandelenmarkt te betreden. Het rendement dat nu al met geldmarktfondsen wordt geboekt, is daarvoor veel te aantrekkelijk. In tegenstelling tot een belegging in aandelen zijn de inkomsten uit geldmarktfondsen veiliger dan veilig. Dat kan van aandelenbeleggingen natuurlijk niet worden gezegd. Zo kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld financiële directeuren van bedrijven de overtollige bedrijfscash nergens anders willen bewaren dan in geldmarktfondsen. Maar ook bij particulieren heeft cash inmiddels een stevige positie in hun portefeuilles. Cash nu nog aantrekkelijker Nu de inflatie daalt maar de rentes op hetzelfde niveau blijven, neemt de netto yield en daarmee de aantrekkelijkheid van cash alleen maar verder toe. Dat wordt anders als rentes rap dalen. Mocht dat gebeuren, dan denk ik dat de huidige rentes moeten halveren voor een massale uitstroom uit geldmarktfondsen. Maar voorlopig zijn er geen signalen dat de rente snel naar beneden gaat. Het aantal verwachte renteverlagingen van de Fed dit jaar wordt steeds minder. Ook het moment dat de Fed de rente voor het eerst verlaagt, zou wel eens later kunnen worden dan sinds het begin van dit jaar verwacht. De rente van de Amerikaanse tienjaars is sinds begin dit jaar niet gedaald maar bijna 80 basispunten gestegen. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.