In China is het alarmfase rood Totdat Beijing radicalere stimuleringsmaatregelen neemt, is voorzichtigheid geboden, schrijft beleggingsspecialist Jack Horvest bij Van Lanschot Kempen. 23 augustus 2023 17:00 • Door IEXProfs Redactie "Van kwaad tot erger, zo beoordelen we de Chinese economische gang van zaken waar inmiddels alarmfase 1 van kracht is. De Chinese centrale bank (PBOC) zette vorige week onverwacht de geldsluizen open. De 1-jaars rente ging met 0,15%-punt naar beneden, net voordat tegenvallende juli-cijfers over de consumptiegroei, stijgende werkloosheid en industriële productie de markt bereikten. Het is de vraag of deze tweede renteverlaging de kredietverstrekking helpt. De eerste verlaging van juni bracht weinig soelaas. Je kunt paarden water geven, maar niet dwingen te drinken. Afgelopen donderdag meldde de PBOC haar geldbeleid verder in lijn te gaan brengen met de economie, waaruit wij opmaken dat meer monetaire stimulering aanstaande is. Deze week verlaagde de PBOC opnieuw een rentetarief met 0,1% (1-jaars beleningsrente). Echter het belangrijke 5-jaars tarief (voor hypotheekverstrekkingen) bleef ongewijzigd. Dat viel tegen en is een indicatie dat de beleidsmakers te weinig oog hebben voor de zwakke Chinese vastgoedmarkt. Anderzijds was er ook al een slachtoffer van het monetaire geweld. De Chinese munt dook afgelopen vrijdag tot de door China als kritisch ervaren grens van 7,30 yuan per dollar. De PBOC kwam daarop met steunaankopen in de markt. Jack Horvest Zwakke Chinese consumptie Het grote probleem zit hem in de Chinese consumptie. De detailhandelsverkopen in juli stegen slechts met 2,5% ten opzichte van juli 2022, toen er nog corona heerste. Chinese consumenten hebben blijkbaar te weinig vertrouwen om geld uit te geven. Vooral duurdere spulletjes als juwelen, auto’s, elektronica en cosmetica bleven onaangeroerd. Een constatering die ook Europese exporteurs pijn zal doen. Positief is wel dat de Chinese consument over veel overtollig spaargeld beschikt. "Chinese consumenten hebben blijkbaar te weinig vertrouwen om geld uit te geven" Daarnaast is de uitdijende vastgoedcrisis mede schuldig aan de slechte economische gang van zaken in China. De Chinese vastgoedmarkt is goed voor 25% van het BNP. Op dit terrein zien we weinig positieve ontwikkelingen. De beleidsmakers in Beijing staan voor radicalere keuzes om de tweede economie van de wereld in het gareel te krijgen. Daar moeten we als beleggers rekening mee houden. Vooralsnog is voorzichtigheid geboden en is het wachten op concrete en voldoende grote stappen voordat we positiever kunnen zijn." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 08:00 Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 08:00 Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.