Waarom high yield nu beter bestand is tegen een recessie Door het krappe monetair beleid van centrale banken dreigt zwaar economisch weer. Portfoliomanager en high yieldexpert Mike Della Vedova bij T. Rowe Price geeft drie redenen waarom de high yieldmarkt een aankomende recessie beter kan verteren dan in het verleden. 2 augustus 2023 14:30 • Door Gastauteur IEXProfs 1. Hoge schulden zijn ditmaal niet de oorzaak "Afgezien van de door de pandemie veroorzaakte recessie in 2020, zijn de meeste recente recessies veroorzaakt door schuldproblemen, wat betekent dat ze zijn veroorzaakt door zorgen over de kredietwaardigheid van bepaalde activa. De wereldwijde financiële crisis van 2008 en de dotcom-zeepbel van 2001 waren bijvoorbeeld vooral het gevolg van te hoge schulden in de Amerikaanse vastgoedsector en de IT-markt. Een aankomende neergang zal waarschijnlijk het gevolg zijn van agressieve renteverhogingen om de hoge inflatie te bestrijden. Historisch gezien hebben krediet gedreven recessies meer schade toegebracht aan bedrijfswinsten." Mike Della Vedova 2. Bedrijfsbalansen zijn over het algemeen solide "Daarnaast zijn de balansen van bedrijven over het algemeen solide, waardoor ze beter bestand zijn tegen een economische vertraging. High yieldbedrijven rusten momenteel veelal op sterke fundamenten. Interest coverage-ratio's en schuldratio's zijn relatief laag. Bovendien hebben veel high yieldbedrijven geprofiteerd van gunstige financieringsvoorwaarden om hun aflooptermijnen op te schuiven. Dit betekent dat de impact van de sterk gestegen rentetarieven geleidelijk kan worden verwerkt." 3. De wanbetalingscyclus van 2020 heeft de high yield-sector sterker gemaakt Ten slotte hebben we in 2020 een fase van wanbetalingen doorgemaakt, waarbij veel bedrijven hun schulden niet konden betalen. Dit heeft geleid tot faillissementen en schuldherschikkingen. Deze cyclus van wanbetalingen heeft gezorgd voor een scheiding tussen sterkere en zwakkere bedrijven. De bedrijven die potentieel hebben om te overleven en te groeien, worden gesteund door investeerders. Bedrijven zonder perspectief op langdurig succes worden doorgaans failliet verklaard. Het aantal wanbetalingen in de Verenigde Staten in 2020 was significant, maar heeft de high yield-sector in een betere gezondheid achtergelaten. Al met al zullen bedrijven waarschijnlijk voor uitdagingen komen te staan in de komende periode, maar high yieldobligaties lijken beter gepositioneerd te zijn om een neergang te doorstaan. Het is echter belangrijk om op te merken dat in een omgeving van afnemende groei het aantal wanbetalingen waarschijnlijk zal toenemen, wat de noodzaak van zorgvuldige selectie van obligaties belangrijker maakt." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.