Nieuwe Low Risk-versies AEX en CAC

NYSE Euronext lanceert de AEX Low Risk en CAC Low Risk, risicogewogen varianten op beide indices. Beleggers vragen erom.

NYSE Euronext lanceert twee risicogewogen varianten op de traditionele market cap-gewogen indices AEX (Amsterdam) en CAC (Parijs). DE AEX Low Risk en CAC Low Risk zijn ontwikkeld in samenwerking met Finvex in antwoord op de groeiende vraag naar risicoproducten bij beleggers en ETF-aanbieders. NYSE Euronext claimt in het begeleidende persbericht dat de nieuwe benchmarks een lager risico kennen en stabielere rendementen dan hun market cap-broertjes. 

"Dankzij geavanceerde risicowegingstechnologie kunnen we onze succesvolle CAC- en AEX-indexfamilies uitbreiden en hun respectieve markten verrijken met een geoptimaliseerde marktrisicostrategie die leidt tot minder volatiliteit en minder grote verliezen in neergaande markten," aldus George Patterson, hoofd Europese indices bij de effectenbeurzengroep. Volgens Benedict Peeters van Finvex zijn de nieuwe indices gebaseerd op een "robuuste strategie voor risicovermindering". 

De meest populaire indices – Dow Jones Industrial Average, S&P 500, MSCI World, FTSE, EuroStoxx – zijn gewogen naar marktkapitalisatie. Dat leidt tot een overweging van beursgenoteerde giganten als Shell en Unilever. Zeker bij kleinere indices als de AEX en CAC leidt dat tot scheve verhoudingen. Maatwerkindices zoals ETF-aanbieders steeds vaker gebruiken lossen dat wel op, maar zijn ook minder inzichtelijk voor de particulier. Vandaar de eigen indices van Euronext.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus