Rozebrilfase gaat aan recessie vooraf

Hoor je louter optimistische geluiden om je heen? Bereid je dan voor op het ergste: op euforie volgt vaak een recessie.

Hoor je alleen maar optimistische geluiden om je heen over de economie? Bereid je dan maar voor op het ergste. Hoe euforischer mensen denken, praten en schrijven, hoe groter de kans dat er een recessie of crisis voor de deur staat. Deze tegennatuurlijke stelling vindt steun in onderzoek naar dromen en fantasieën. Studenten met een rooskleurige kijk op hun professionele toekomst realiseren die minder vaak dan meer pessimistisch ingestelde soortgenoten. 

Dit blijkt uit recent onderzoek aan de universiteiten van Hamburg en New York; The New York Times wijdt er een stuk aan. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Psychological Science. De onderzoekers kozen willekeurig
99 artikelen van de voorpagina van het katern Money van de krant USA Today, gepubliceerd tussen augustus 2007 en juni 2009. Verder lazen zij 21 inaugurele redes van Amerikaanse presidenten, gehouden tussen 1933 en 2009. 

Positief dan wel optimistisch taalgebruik in de krantenartikelen bleek vooraf te gaan aan een relatief zwak presterende Dow Jones Industrial Average in de week en de maand na publicatie. En hoe uitbundiger van toon de presidentiële speeches, hoe groter de kans op een economische inzinking in de regeerperiode daarna, gemeten naar bbp en werkloosheid. Cynici en realisten zullen denken: "Kom op, hiervoor moet een goeie verklaring zijn." 

Fantasieën zijn "een aangename afleiding"

De gevonden verbanden zijn ook niet causaal, benadrukt de Times. Het zijn correlaties, geen bewijzen dat optimisme een neergang veroorzaakt. Maar ze bevestigen wel oudere onderzoeken. Zo was al bekend dat een dikzak met rijke fantasieën over afvallen minder kilo's verliest dan een lotgenoot die gewoon het gevecht aangaat. Fantasieën zijn "een aangename afleiding", aldus een van de onderzoekers. "Zij geven een warm gevoel dat het einddoel verdringt." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus