De kleren van de Britse banken Britse banken gelden als de meest solide van Europa. Basel III laat zien hoe weinig kapitaal ze hebben, zo meldt de FT. 9 april 2013 15:00 • Door IEXProfs Redactie De Britse banken, die gelden als de best gekapitaliseerde van Europa, blijken er veel minder florissant voor te staan als nu al de regels van Basel III worden toegepast. Na lang aandringen van de Bank of England publiceren de banken in het Verenigd Koninkrijk nu als eerste ter wereld de leverage ratio, de verhouding tussen eigen en geleend vermogen van een bank. Die valt veel lager uit dan de huidige maatstaf: Core Tier 1-kapitaal gedeeld door de risicogewogen activa. De Financial Times publiceert "het hefboomverhaal dat de banken liever verborgen houden", zoals de kop boven het artikel luidt. De cijfers laten zien waarom ze er tot dusver zo geheimzinnig over deden. Zo haalt RBS een Core Tier 1-ratio van 10,3%. De leverage ratio van deze genationaliseerde bank ligt nu op 3,1%, slechts 0,1 procentpunt hoger dan Basel III als minimum verplicht stelt. Barclays haalt zelfs dat niet, met een leverage ratio van 2,8%. Met andere woorden: Barclays heeft 35 keer zoveel assets als eigen vermogen. Zelfs de best gekapitaliseerde Britse bank, Standard Chartered, komt niet verder dan 4,5% ofwel 22 keer zoveel assets als haar eigen vermogen. Zouden de banken op het Europese vasteland hun leverage ratio publiceren, dan zouden de meeste de 3% niet halen, menen deskundigen. De bankcommissie van het Britse Lagerhuis wil een minimum van 4%, tegen de zin van de Britse regering. Grootste dwarsliggers zijn de landen met de grootste banken De leverage ratio laat de risicoweging achterwege, waardoor de balansen van banken verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, zoals bij Barclays. Volgens de banken is dat niet eerlijk omdat daardoor hun activiteiten met een groot volume en een laag risico, zoals woninghypotheken. Maar volgens onderzoek van Andy Haldane van de Bank of England is de leverage ratio een betere voorspeller van de soliditeit van banken dan de Core Tier 1-maatstaf. De invoering van Basel III had al drie maanden geleden moeten beginnen. Maar slechts elf van de 27 landen in de wereld met grote financiële centra houden zich aan die afspraak, zo blijkt uit een eerder FT-artikel. Dwars liggen vooral de landen met de grootste centra: Engeland, Duitsland en de VS. De bankenlobby tegen strengere kapitaalregels is zo krachtig, dat vijf van de 27 landen nog niet eens klaar zijn met de invoering van Basel 2.5, afgesproken na de kredietcrisis. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.