Nieuws

Opkomende underperformers

AllianceBernstein legt uit waarom de aandelenbeurzen van opkomende markten dit jaar achterbleven.

Het lijkt onlogisch. Terwijl de zorgen in de VS en Europa zich op blijven stapelen en veel opkomende markten in een veel gezondere staat verkeren, blijven de aandelenbeurzen van emerging markets juist achter. Sinds begin 2011 heeft de MSCI Emerging markets Index een negatief rendement laten zien, terwijl de MSCI World nipt positief rendement genereerde (-10% om +5% in dollars).

De reden voor die ogenschijnlijk vreemde koersontwikkeling ligt volgens de vermogensbeheerder in de ontwikkeling van d ebedrijfswinsten. De scherpe afname van economische groei in opkomende landen heeft geleid tot een nog scherpere daling van bedrijfswinsten. De omzetten blijven weliswaar stabiel, maar de marge neemt door hogere kosten (grondstoffen en salarissen) af bij veel bedrijven in Azië en Latijns-Amerika.

In ontwikkelde markten is een ander beeld te zien: de omzetten vallen niet mee over de hele linie, maar de marges blijven prima op peil. Deels omdat er minder impact is van hoge grondstoffenprijzen en omdat er weinig loondruk is. Overigens deden de obligatiemarkten in opkomende regio's het wél goed, met 25% rendement sinds begin 2011.

Hoe verder?
Uit PMI-onderzoek in landen als Brazilië, mexico, India, Turkije en Rusland blijkt dat het momentum wel mverbetert. Maar de duurzaamheid van een herstel van de bedrijfswinsten is sterk afhankelijk van de groei van de wereldeconomie, stelt AllianceBernstein. Bovendien is de kredietverlening in bepaalde opkomende landen nauwelijks nog op te voeren.

Volgens de analistenconsensus kunnen de bedrijfswinsten in opkomende landen het komend jaar met 13% toenemen en met de huidige koerswinstverhouding van rond de 10, is een rendement van net boven de 10% een plausibel scenario, denkt de asset manager. Als bedrijven de leverage vergroten, kan het aandelenrendement zelfs iets hoger uitvallen.

Dat hoeft niet nadeling te zijn voor emerging markets corporate bonds.  Die bieden nu een yield van 5%. De opwaartse potentie is niet hoog, maar de lage volatiliteit zorgt ervoor dat ze prettig naast aandelen in portefeuille aan te houden, betoogt de vermogensbeheerder.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?