Nieuws

Zwitsers zuchten onder een euro-Alp

De Zwitserse belofte de franc op 1,20 euro te houden blijkt een dure eed: ze komen om in de euro's, signaleert de FT.

Wordt Zwitserland "het nieuwe China"? Dat is de hamvraag in een interessante discussie voor fijnproevers die de laatste weken is ontbrand in de Financial Times (hier de meest recente bijdrage en de links naar de andere artikelen). Inzet is de belofte van de Zwitserse centrale bank SNB om de franc op maximaal 1,20 euro te houden, ter bescherming van de Zwitserse exportbedrijven. Dat dreigt een onbetaalbare eed te worden.

Maandenlang volstond het eenmalig uitspreken van de toverformule om de Zwitserse franc op 1,20 euro te handhaven. Maar het aanhoudende getreuzel rond de eurocrisis heeft een massale kapitaalvlucht naar de Alpen op gang gebracht. Sindsdien koopt de SNB zich suf aan euro's om onder het plafond te blijven. Haar voorraad euro's is in drie maanden geëxplodeerd van 51 naar 60 % van de totale reserves.

Gemeten naar zijn voorraad vreemde valuta's van 374 miljard dollar is Zwitserland nu de nummer zes van de wereld, achter China, Japan, Saoedi-Arabië, Rusland en Taiwan. De SNB probeert wanhopig de tsunami aan euro's om te ruilen in andere valuta's, zoals de Canadese en Australische dollar en de Zweedse kroon. De recente waardesprong van deze drie munten komt volgens valutahandelaren op Zwitsers conto.

Francs bijdrukken zolang de koeien op stal gaan

Maar in de enorme toename in procenten van de euroreserves, binnen drie luttele maanden, zien zij ook een signaal dat de SNB onvoldoende slaagt in de gewenste spreiding. "Volgens een oude wijsheid kunnen de Zwitsers francs blijven bijdrukken zolang de koeien op stal blijven gaan," zegt Steven Englander, forexstrateeg bij Citigroup. "Maar het probleem is dat ze de gevolgen aan de eurokant niet onder controle hebben."

Volgens Englander loopt de SNB het gevaar dat de markten de snel uitdijende Zwitserse euroberg "gaan zien als een bezitting van zeer slechte kwaliteit". Analisten schatten dat de Zwitsers nu iedere dag voor drie miljard francs euro's kopen. Als dat zo doorgaat, zijn hun valutareserves over vier jaar groter dan die van China, berekende Elsa Lignos van RBC Capital Markets. China staat nu op 3,24 biljoen dollar.

UBS-valuta-analist Geoffrey Yu denkt dat de Zwitsers proberen "niet iedereen tegelijk voor het hoofd te stoten" door niet al hun euro's meteen na aankoop te dumpen in ruil voor andere munten. Het kleine Alpenland bezorgt de centrale banken elders toch al genoeg problemen. "Zo moet Zweden in zijn monetaire beleid nu rekening houden met de SNB," aldus Yu. Sneller verkopen zou ook de euro nog verder in waarde doen dalen.

Een dreiging van deflatie

Nomura-analist Geoffrey Kendrick schat dat de SNB voor twintig miljard francs aan euro's zou moeten verkopen om hun aandeel in de reserves te drukken tot 50 %. Mansoor Mohi-uddin, UBS' hoogste valutastrateeg, denkt echter dat de SNB het francplafond zal handhaven. Oplopende inflatie is het grootste risico. "Maar de Zwitserse consumentenprijzen krimpen momenteel met een procent per jaar," aldus Mohi-uddin.

Nu ook olie in prijs daalt dreigt er eerder deflatie. Verder verloor de SNB 26 miljard francs op haar valutareserves toen zij in 2010 even ophield met interventies voor de franc. Nu stoppen zou een nog veel groter verlies opleveren. Tenslotte, aldus Mohi-uddin, maken de SNB-valutareserves nog "slechts" 60 % uit van het Zwitserse bbp. In andere kleine, steenrijke economieën als Qatar en Singapore is dat twee tot drie keer het bbp.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie