Markten te optimistisch over rentestappen ECB en BoE De markten prijzen momenteel meer renteverlagingen in voor het VK, de VS en de eurozone dan aan het begin van de zomer. Echter deze drie economieën ontwikkelen zich erg verschillend, waardoor hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle Investments ernstig twijfelt aan de huidige renteverwachtingen. 22 augustus 2024 13:00 • Door IEXProfs Redactie “In de VS neemt de economische groei langzaam af en daalt de inflatie. Het zwakke arbeidsmarktrapport van afgelopen maand zorgde ervoor dat iedereen nu alert is op een mogelijke recessie. De rente zal tijdens de komende Fed-vergadering met 25 of 50 basispunten dalen. De markten zien de Fed funds rate dalen naar 3,2% volgend jaar en dat lijkt mij een redelijke aanname, maar als de economie sneller vertraagt, dan kan die lager uitvallen. Kerninflatie EU blijft hangen rond 3% De economie in de eurozone ontwikkelt zich lusteloos. De inflatie is dan wel snel gedaald, maar de kerninflatie blijft hangen rond de 3% en de Europese Centrale Bank heeft de inflatieverwachtingen verhoogd. Veel zal afhangen van de volgende economische data. Mijn verwachting is dat de prognoses van de markten voor een rentedaling van 50 basispunten tegen het einde van 2024 en nog eens 80 basispunten in 2025 nogal optimistisch zijn. Britse economie herpakt zich De economie van het Verenigd Koninkrijk lijkt zich daarentegen te herpakken. De consensusverwachtingen gaan uit van een 2% jaar-op-jaar groei tegen het einde van dit jaar. Hierdoor ligt er minder druk op de Bank of England om de rente te verlagen. De markten gaan nu uit van een verlaging van 50 basispunten eind 2024 en nog eens 100 basispunten in 2025. Die verwachting vind ik te optimistisch. De 50 basispunten eind dit jaar zijn ook mijn verwachting, maar ik denk dat de markten te optimistisch zijn over de Britse rentestappen voor 2025.” Luister naar het hele weekcommentaar van Steven Bell. Stephen Bell De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Rentebesluiten zeggen weinig over toekomstig rendement Zijn renteverlagingen goed of slecht voor aandelen en obligaties? De geschiedenis is daar onduidelijk over. Financieel blogger Ben Carlson heeft geen patroon gevonden.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 23 sep Populistisch beleid schaadt beleggers Volgens Stefan Hofrichter van AllianzGI zijn de Amerikaanse verkiezingen ditmaal belangrijker dan eerder. In de aanloop er naartoe kiest AllianzGI voor een licht optimistische beleggingsaanpak. Onder meer tech, Japanse aandelen maar ook goud bieden interessante kansen.