Nieuws

Rentestijging zorgt voor generatieverandering

Sparen en staatsobligaties zijn terug van weggeweest en niet voor eventjes. Nee, we hebben volgens blogger Michael Batnick van The Irrelevant Investor te maken met een structurele verandering met grote implicaties voor de modelportefeuille.

"Na de kredietcrisis hebben centrale bankiers collectief besloten de rente op nul vast te pinnen. Dit heeft mensen gedwongen om het steeds hoger op te zoeken langs de risicocurve.

Beleggers die gewend waren een positief reëel rendement te halen op hun renteproducten, en dat inkomen zagen verdwijnen, konden niet anders dan hun mix van aandelen, obligaties en contanten veranderen. Dat heeft op zich best goed uitgepakt voor mensen die het duwtje in de rug aannamen. 

Er is geen alternatief

Het afgelopen decennium kan worden samengevat in vier woorden: Er is geen alternatief. Maar die vier woorden zijn dood en begraven nu 80% van alle vastrentende waarden meer dan 4% opbrengen. 

Ik moest hieraan denken toen ik onlangs luisterde naar de laatste kwartaalcijfers van BlackRock. Hun president, Robert Kapito, werd gevraagd over de geldstromen die naar obligaties vloeien. Dit was zijn antwoord:

"De rendementen op obligaties zijn terug en ik denk dat de meeste mensen ervan uitgaan dat ze zullen blijven stijgen. Ze bereiden zich voor op wat ik een generatiewisseling in vastrentende waarden noem. Want je kunt aantrekkelijke rendementen behalen zonder veel duration- of kredietrisico te nemen.

Er is weliswaar nog steeds vraag naar private capital om te diversifiëren en outperformance na te streven, maar beleggers kunnen, zoals u weet, het grootste deel van het rendement voor hun verplichtingen halen uit obligaties en wij zijn daar goed voor gepositioneerd.

Om u wat cijfers te geven: 80% van alle vastrentende waarden heeft nu een rendement van meer dan 4%. Dat is een vrij opmerkelijke verschuiving in de geschiedenis. Wij zien het als unieke kans. Er valt eindelijk weer inkomen te verdienen met vastrentende waarden en wij verwachten een verdere opleving van de vraag."

Kapitaalstromen

Beleggers profiteren terecht van het huidige renteklimaat. Dit is een citaat uit The Daily Chartbook van TD Ameritrade:

Wereldwijde obligaties zagen hun 17e opeenvolgende week van instroom, met een totaal van 1,4 miljard dollar voor de week tot 19 juli, voornamelijk gedreven door een instroom van 1,2 miljard in de Amerikaanse markt.

Modelportefeuille

Niemand weet hoe lang deze renterijke omstandigheden zullen duren, maar terwijl ik dit optik, breekt de rente op de 30-jarige obligatie net door naar het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Sommige mensen vinden het een slechte zaak als obligaties concurreren met aandelen. Maar dat is het niet.

Een voorbeeld: laten we zeggen dat obligaties 2% rente geven. Als aandelen 10% opbrengen, dan levert dat een rendement van 6,8% op voor een 60/40 portefeuille. Met obligaties die 5% rente geven, hoeven aandelen slechts 8% op te leveren om diezelfde 6,8% rendement te krijgen.

Of aandelen dat in de toekomst wel of niet kunnen, is niet mijn punt. Ik zeg alleen dat het een kwestie is van geven en nemen, en persoonlijk heb ik altijd liever een hoger rendement op obligaties samen met een lager rendement op aandelen, dan omgekeerd."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen