Nieuws

Aegon AM verkiest obligaties boven aandelen

Aegon AM ziet voor de rest van het jaar betere vooruitzichten voor obligaties dan aandelen. De vermogensbeheerder koopt liever bedrijfsobligaties boven staatsobligaties.

Bij Aegon Asset Management krijgen obligaties (overweight) momenteel de voorkeur boven aandelen (underweight). Grondstoffen, cash en REIT’s (vastgoedfondsen) hebben een neutrale weging in de modelportefeuille en de vooruitzichten voor de euro hebben zich verbeterd.

Dat zijn enkele van de hoogtepunten uit de laatste Global House View van Aegon AM.

De vermogensbeheerder vindt net als veel andere effectenhuizen dat beleggers te positief zijn over Amerikaanse aandelen. De verwachting is dat de gestegen rente en inflatie de komende maanden gaan zorgen voor dalende winstmarges, waar lagere waarderingen bijhoren.

Forward P/E

Met een voorwaartse K/W-verhouding (forward P/E) in de VS van ongeveer 19 keer de winst zijn aandelen daar echt aan de dure kant. Aegon AM zou in een economie die zich richting recessie beweegt eerder een score van onder de 15 verwachten. Dat verhoogt het risico op een koerscorrectie op Wall Street.

De waarderingen in de EU, het VK en Japan zien er beter uit. De gemiddelde forward K/W voor landen buiten de VS ligt rond de 13. Toch is alleen voor aandelen emerging markets een overweight-advies weggelegd.

"Alleen voor aandelen emerging markets is een overweight-advies weggelegd"

Obligatiekeuzes

Voor obligaties zijn de vooruitzichten rooskleuriger. Aegon AM heeft vanwege de hoge rentevergoedingen een overweight-advies voor investment grade en high yield. Bij staatsobligaties kiest Aegon AM in de VS voor neutraal. Europa krijgt een underweight-advies omdat de kans groot is dat de ECB harder moet ingrijpen om de inflatie de kop in te drukken.

De VS lijkt wat dat betreft verder gevorderd in de rentecyclus. Toch valt ook hier moeilijk in te schatten of de Fed al klaar is. De algemene verwachting is dat er in juni - na 10 renteverhogingen op rij - een pauze wordt ingelast, maar dat de deur openstaat voor nieuwe renteverhogingen vanaf juli.

Het belangrijkste rentetarief van de Fed ligt nu tussen 5% en 5,25%. Dat is ongeveer in lijn met de rente die een belegger ontvangt op een Amerikaanse treasury met een looptijd van een jaar. Een Treasury met een looptijd van 3 maanden keert iets meer uit (circa 5,35%). 

"De spreads in Europa zijn groter dan in de VS"

Bedrijfsobligaties leveren uiteraard meer op dan staatsobligaties, maar daar staan met een recessie in zicht hogere risico's tegenover. Toch vindt Aegon AM dat het waard. De spreads in Europa zijn groter dan in de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie