Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Wel beursgenoteerde aandelen, niet beursgenoteerde schuld

In de keuze tussen wel of niet beursgenoteerde effecten heeft BlackRock momenteel een duidelijke voorkeur voor publieke aandelen en onderhandse leningen. De argumenten zijn sterk.

BlackRock heeft door de bankencrisis haar strategie heroverwogen. De vermogensbeheerder verkiest nu onderhandse leningen boven obligaties van beursgenoteerde bedrijven, omdat banken momenteel zelf minder kredieten verlenen.

Het tegenovergestelde geldt voor de aandelenmarkt. Daar belegt BlackRock liever op de beurs dan erbuiten, omdat op de beurs een proces van herprijzing heeft plaatsgevonden en de risico’s bij aandelen op de middellange termijn afnemen.

Springen in het gat

 

Uit het nieuwste wekelijkse marktcommentaar. “Private markets hebben vaak wat tijd nodig. Daarom pakken we nu onze kans om met onderhandse leningen in het gat te springen dat banken op de kredietmarkt achterlaten. De yields in direct lending zijn gestegen en compenseren de lagere rentes die we (tijdelijk) zien binnen Amerikaanse high yield en investment grade. BlackRock gaat dus overwogen in private credit en positioneert zich neutraal binnen wereldwijde investment grade.

Maar de niet-beursgenoteerde markten zijn complex en brengen ook hoge risico’s en volatiliteit met zich mee. "Deze strategie is dus niet voor iedereen weggelegd”, aldus de vermogensbeheerder.

Private equities juist onderwogen

 

“Voor de aandelenmarkt is het compleet andersom, daar kiezen we liever voor aandelen van beursgenoteerde bedrijven dan van niet-beursgenoteerde. We zijn nog steeds overwogen in aandelen uit ontwikkelde markten, maar onderwogen binnen een beleggingshorizon van zes tot twaalf maanden. Er zijn kortetermijnrisico's, maar daar kijkt de strategische belegger doorheen."

BlackRock blijft strategisch onderwogen in groeimarkten, zoals private equity. "Private equity is inmiddels begonnen met het inprijzen van het lastige macro-economische klimaat, maar is daarin nog lang niet zo ver als beursgenoteerde aandelen.”


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen